A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Verlaine, Jean

Geboren op 19 augustus 1898 te Luik, België
Omgekomen op 15 augustus 1944 op vliegveld Venlo, buitencommando van Kamp Vught, 44 jaar

Jean wordt vanaf 6 september 1940 tot 21 april 1942 tewerkgesteld in Duitsland. Volgens het onderzoeksrapport zelfs vrijwillig. Hij werkt in een wapen- en munitie fabriek, de Luftfahrtapparatenbau, te Berlijn. Vermoedelijk keert Jean na zijn verlof niet terug naar Duitsland en wordt naar Kamp Vught overgebracht. Hij wordt zowel in de buiten- Kommando’s Roosendaal als Venlo tewerkgesteld.

Venlo

Als het einde van de oorlog nadert zijn de geallieerden superieur in de lucht en voeren de gehele dag luchtaanvallen uit. Zowel op militaire doelen als op strategische infrastructurele werken. Dus ook op vliegveld Venlo. Jean Verlaine verblijft met zo’n 200 Nederlandse en Belgische gevangenen uit Kamp Vught op dit vliegveld. Zij repareren de bomkraters op de start- en landingsbaan.

Gewond

Op 15 augustus 1944 gaat om 11.20 uur het luchtalarm af in Venlo. De 3rd Bombdivision vliegt over de stad en de bomluiken van de toestellen gaan open. De eerste bommen vallen net buiten het vliegveld. Er volgen nog twee aanvalsgolven en om 12.17 uur is de laatste bommenwerper vertrokken. ’s Avonds vallen er nog wel enkele Mosquito’s aan. Bij deze bommenraid worden vijf gevangenen gedood. Zeven of acht gevangen raken gewond, onder wie Jean Verlaine. Er vallen in de stad Venlo ook enkele burgerslachtoffers. Na deze bomaanval zijn er alleen op de start- en landingsbaan al 150 bomkraters. De commandant, Huber, geeft geen toestemming de gewonden naar het ziekenhuis in Venlo te brengen. Van een andere gewonde is bekend dat hij tijdens het transport naar Kamp Vught is overleden. Of Jean Verlaine tijdens het transport of in Vught is overleden is niet bekend.

Op 5 september 1944 wordt het vliegveld ontmanteld.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen:

  • Sterbebuch 1944
  • Vliegveld Venlo dl.2, blz. 288/289
  • Archief en Documentatiedienst Ministerie van Sociale Zaken, Brussel, België / Dossier 92420