A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Peters, Hermanus M.

Peters,-Hermanus-M_Geboren op 16 juli 1902 te Zaltbommel
Omgekomen op 2 februari 1943 in Kamp Vught, 40 jaar

 

 

Hermanus woont tijdens de oorlog samen met zijn vrouw Carolina en twee kinderen in Rotterdam. Herman is vertegenwoordiger van beroep en werkt voor verschillende weekbladen. Vóór de oorlog is Herman lid geworden van de 4e Internationale en al bij vele Nederlanders bekend vanwege zijn werk als verantwoordelijk redacteur voor verschillende weekbladen van linkse signatuur.

Verzetsorganisatie

Na het bombardement op Rotterdam is Herman vermoedelijk lid geworden van de Sneevliet-groep, een Rotterdamse verzetsorganisatie. Tijdens het bombardement op Rotterdam begint deze groep met het verspreiden van berichten over de oorlogssituatie. Tijdens de jaren 1940-1941 probeert deze groep de Rotterdamse arbeiders aan te zetten tot acties tegen de bezetter en onderneemt zij zelf ook acties tegen de bezetter.

Amersfoort-Vught

Op 24 februari 1942 wordt Hermanus door de SD gearresteerd als gijzelaar. Het is echter waarschijnlijker dat Hermanus wordt gearresteerd omdat hij geprobeerd heeft het viaduct Beurs in Rotterdam op te blazen. Herman wordt gevangen gezet in Amersfoort en blijft met zijn vrouw corresponderen. Ook is er een brief van zijn vrouw bekend die gericht is aan Rauter, daarin vraagt zijn vrouw wanneer Hermanus vrij komt. De reden van dit schrijven is de slechter wordende gezondheid van één van zijn dochters. Het antwoord op dit schrijven van Carolina is niet bekend, maar Hermanus blijft gevangen. Begin 1943 wordt Hermanus overgeplaatst naar Kamp Vught, waar hij op 2 februari 1943 overlijdt als gevolg van de ontberingen in het kamp.

Bronnen: