A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Normon, Joseph

Geboren op 6 februari 1914 te Izegem
Omgebracht op 15 oktober 1943 in Kamp Vught, 29 jaar

Joseph is tijdens de Spaanse Burgeroorlog lid van de Internationale Brigade. Op 4 november 1941 wordt Joseph vanwege zijn activiteiten in Spanje door de Duitsers opgepakt. Na de Duitse inval in Rusland worden veel leden van de Internationale Brigade of mensen met communistische sympathieën door de Duitsers gearresteerd en gevangen gezet.

Korps West-Vlaanderen

Na zijn vrijlating raakt Joseph betrokken bij het Korps West-Vlaanderen. Joseph verwerft zelfs een leidende positie binnen het Korps. Zo vervult Joseph de positie van aanvoerder van de leiderscompagnie. In deze compagnie worden alle compagnies commandanten opgeleid, dit is ook veruit de meest actieve compagnie binnen het Korps. Het Korps is op militaire leest geschoeid. Er is een korpsleider die de beschikking heeft over twee adjudanten en daarnaast is er een wapenmeester aanwezig binnen het Korps. Het Korps is vervolgens onderverdeeld in compagnies bestaande uit drie leden, dit is exclusief de compagnies commandant. Het Korps West-Vlaanderen is tijdens de oorlog naar schatting verantwoordelijk voor 27 brandstichtingen, 13 aanslagen en roofovervallen en 12 aanslagen op de spoorwegen. Bijna alle leden van het Korps zijn door de Duitsers opgepakt en omgebracht.

Aanslag

Joseph heeft op 4 februari 1943 te Moorslede samen met zijn broer Emile en Jozef Debackere drie gendarmes doodgeschoten, op 23 februari pleegt Joseph nog een aanslag op de distributieleider te Izegem. Ook pleegt hij samen met Ferdinand Geers een aanslag op de spoorwegen tussen Izegem en Abeelo. Op 19 voert hij nog een aanval uit op een stationsgebouw.

Arrestatie

Op 14 april 1943 wordt Joseph voor de tweede keer gearresteerd, dit keer weet hij niet te ontsnappen. Joseph wordt achtereenvolgens gevangen gezet in Brugge, Gent en Kamp Vught. Op 25 september 1943 wordt Joseph ter dood veroordeeld, het vonnis dient te worden uitgevoerd door middel van de strop. De uitvoering van het vonnis vindt plaats op 15 oktober 1943 binnen Kamp Vught.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bron:

  • Archief en Documentatiedienst Ministerie van Sociale Zaken, België. Dossier: 63899