A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Melot, Bernard G.H.

Geboren op 18 januari 1897 te Vught
Omgebracht op 18 augustus 1944 in Kamp Vught, 47 jaar

Onduidelijk

De ware toedracht rond de arrestatie van Bernard is nogal onduidelijk en dat zal ook wel zo blijven. Volgens sommigen is hij betrokken geweest bij het NSF, volgens anderen bij de Friese LO. Bernard is misschien wel gearresteerd omdat hij als directeur van sociale zaken uitkeringen verstrekt heeft aan de gezinnen van onderduikers en verzetslieden. Bij zijn arrestatie vindt de SD een radio en een bedrag van Fl. 5600,-. Beide vondsten zijn voor de Duisters in ieder geval reden genoeg om Bernard te arresteren. In de nacht van Bernards arrestatie, de nacht van 25 op 26 juli 1944, worden echter nog veel meer Friese verzetslieden gearresteerd.

Bridgeclub

Na de arrestatie van Bernard probeert zijn vrouw hem vrij te krijgen. De Nederlandse SD’ers die bij Bernards aanhouding betrokken zijn geweest, hebben later verklaard dat Bernard slechts een licht geval was. Wellicht spelen er dan ook persoonlijke motieven bij de arrestatie van Bernard. Zo is een van de SD’ers nooit toegelaten bij de plaatselijke bridgeclub, waar Bernard bestuurslid van is.

Na de liquidatie van enkele Duitse sympathisanten door de KP-Leeuwarden wordt Bernard met 15 andere Friezen op 18 augustus 1944 door de Duitsers gefusilleerd.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

 Bronnen;

  • Sterbebuch 1944
  • Bezettingstijd in Friesland, dl.2, blz. 338-339/358
  • Het Grote Gebod, dl.1, blz. 163/170