A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Koopman, Adriaan J.W.

Geboren op 18 juli 1900 te Ouwerkerk
Omgebracht op 4 september 1944 in Kamp Vught, 44 jaar

Adriaan raakt tijdens de oorlog al snel betrokken bij het verzet, eind 1940 begin 1941 worden de eerste contacten gelegd. Adriaan woont dan in Den Haag, hij is getrouwd met Marie en samen hebben zij een dochter, Irma. In Den Haag heeft de familie een bloemen- en mandenzaak en een werkplaats. In deze werkplaats worden de eerste nummers van Voor God en de Koning en Vrij Nederland gedrukt.

Onderduiken

Eind juni 1941 wordt Adriaan voor de eerste keer opgepakt, hij wordt als snel weer vrijgelaten maar moet zich elke week bij de Duitse autoriteiten melden. Het is voor het verzet duidelijk dat er een tweede arrestatie aan zit te komen. Er wordt voor Adriaan dan ook een schuilplaats in gereedheid gebracht. Ook zijn vrouw en dochter moeten nu onderduiken omdat ze opgepakt zullen worden als Adriaan zich niet bij de Duitsers meldt. Marie en Irma zitten zelfs ondergedoken in een varkensstal.

Mishandeld

Marie blijft Adriaan in Den Haag bezoeken en in september 1941 wordt Adriaan door de SD aangehouden terwijl ze samen door de stad wandelen. Adriaan wordt naar Scheveningen en Amersfoort gebracht en daar zwaar mishandeld, negen maanden na zijn vrijlating geeft hij nog steeds bloed op.

Fanatiek

Adriaan stort zich nu helemaal in het verzet en gaat werken voor verschillende verzetsgroepen, onder andere voor de Haagse verzetsgroep Voor God en Koning, voor Vrij Nederland, voor The Netherlands Intelligence Service, voor de KP-Den Haag en de KP-Utrecht en voor PIETAB, het latere OXO. Adriaan bezit in de oorlog ook een ring met daarin een nummer van The Netherlands Intelligence Service. Er zijn al drie nummers van Voor God en Koning gedrukt als deze groep contact opneemt met Adriaan. Adriaan gaat dan samenwerken met Carsbeek; als die wordt neergeschoten wordt Adriaan een van de leidende figuren in deze groep. Ze houden zich dan voornamelijk bezig met hulp aan onderduikers en spionage activiteiten.

Verraad

Op 16 juni 1944 wordt Adriaan door de SD opgepakt na het verraad van V-Mann Marsman. Deze verzetsman gaat na zijn arrestatie voor de Duitsers werken. Adriaan wordt via het Oranjehotel naar Vught gebracht en krijgt daar 50 dagen eenzame opsluiting in de bunker. Adriaan wordt in deze tijd ook veelvuldig verhoord. Op 4 september 1944 wordt Adriaan in Vught gefusilleerd. Zijn vrouw en dochter worden hiervan onofficieel op de hoogte gesteld door een rechercheur. Pas op 29 oktober 1945 krijgt de familie officieel bericht dat Adriaan is overleden.

Zijn vrouw ontvangt nog wel een brief van luitenant-kolonel Somer die The Netherlands Intelligence Service in Londen en Noord-Brabant heeft geleid. Ook ontvangt zij nog een uitnodiging voor het afscheidsdiner van de groep PIETAB.

Bronnen: