A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Hendriks, Johannes Hubertus

Geboren te Maastricht op 7 mei 1905
Omgekomen in Kamp Vught op 27 januari 1943, 37 jaar

Johannes woont tijdens de oorlog in Maastricht en is stratenmaker van beroep. In december 1940 wordt Johannes op bevel van de SD in Aken gearresteerd, hij wordt al snel weer vrijgelaten.

“De Vonk”

In december 1940 verschijnt in Maastricht voor het eerst het illegale blad De Vonk, een onderdeel van de Internationale Socialistische beweging. Een van de organisatoren in Maastricht rond De Vonk is Boosten. Via een verrader komt de SD Boosten op het spoor. Het verzet is op de hoogte van de aanwezigheid van deze verrader en maakt plannen om de man te liquideren, dat is nooit gebeurd. De ramp is dan echter al geschied. De verrader heeft Boosten aangewezen als zeer belangrijk binnen het verzet waarna er een inval plaatsvindt bij Boosten. Tijdens deze inval vindt de SD een lijst met daarop 50 namen van verspreiders van De Vonk. Daarna worden er 27 medewerkers van De Vonk opgepakt.

Op 15 september 1942 wordt ook Johannes door de Duitsers gearresteerd. Hij wordt eerst naar Amersfoort gebracht en belandt later in Kamp Vught, daar overlijdt Johannes op 27 januari 1943 aan de ontberingen van het kamp.

Heeft u meer gegevens en/of fotos? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen: