A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Heijden, Albert Th. J.M. van der

Geboren te Geldrop op 7 juli 1905
Omgebracht in Kamp Vught op 4 september 1944, 39 jaar

Albert woont tijdens de oorlog samen met zijn vrouw en zes kinderen in Driebergen. Hij is textiel-ingenieur en reist voor zijn werk veelvuldig naar Brussel en Parijs. Tijdens de oorlog zet hij dit werk voort en vormt zijn baan een uitstekende vermomming om ander werk de grens over te smokkelen.

Inlichtingendienst

Als Somer in 1942 naar Londen vertrekt om de inlichtingendienst van de OD op te zetten, wordt Albert een van zijn naaste medewerkers. Albert krijgt de opdracht om een fotoarchief op te zetten en te onderhouden. Daarnaast wordt hij koerier voor Somer. Door zijn baan kan Albert immers nog steeds naar Brussel en Parijs reizen, het enige verschil is dat er zich tussen de bagage nu ook microfiches bevinden. Albert kan zelfs aan een speciaal Duits paspoort komen waarmee hij de hele wereld over kan reizen.

Bewijs

Albert begint gedurende de oorlog ook piloten naar Brabant te brengen om ze de Belgische grens over te smokkelen, daarnaast verbergt hij joodse onderduikers in zijn huis. Bij een huiszoeking vindt de SD een brief van een moeder gericht aan haar joodse dochter. De SD heeft nu genoeg bewijs voor Alberts betrokkenheid bij het verzet en na deze vondst wordt Albert meteen gearresteerd. Albert wordt vervolgens overgebracht naar Kamp Vught en daar op 4 september 1944 door de Duitsers gefusilleerd.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen: