A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Harmsen, Laurens

Harmsen, LaurensGeboren te Amsterdam op 21 maart 1915
Omgebracht in Kamp Vught op 4 september 1944, 29 jaar

 

 

Op 21 februari 1940 trouwt Laurens in Amsterdam met Magdalena Rijkeboer. Het echtpaar woont in de Von Zesenstraat 71, 1Harmsen, Laurens hoog. Laurens verdient de kost als colporteur van weekbladen, hij gaat met tijdschriften langs de deur. Een paar maanden nadat Laurens en Magdalena zijn getrouwd breekt de oorlog uit. Laurens raakt betrokken bij het verzet; hij vormt een gewapende groep en verzamelt uniformen om overvallen te plegen. Bij hem thuis wordt het illegale blad De Waarheid gestencild. In mei 1942 wordt het eerste kind van Laurens en Magdalena geboren. Eind november 1943 verhuist het gezin naar de 2e Jan van der Heijdenstraat 65 huis.

Op 22 augustus 1944 is Laurens in de Lairessestraat voor een bijeenkomst van zijn verzetsgroep. Daar wordt hij gearresteerd en overgebracht naar de Euterpestraat. Daarna gaat Laurens via de Weteringschans naar het concentratiekamp Vught. Op 4 september 1944 wordt Laurens vlakbij het kamp gefusilleerd, om half acht in de avond. De geallieerden zijn Vught al dicht genaderd. Op 5 en 6 september wordt het kamp in allerijl ontruimd; alle gevangenen worden naar Duitsland getransporteerd.

Magdalena

De familie verkeert lang in onzekerheid. Februari 1945 wordt het tweede kind geboren, Magdalena weet nog niets over het lot van haar man. In mei, vlak na de bevrijding, gaat Magdalena naar Duitsland omdat zij gehoord heeft dat daar in het ziekenhuis een Harmsen zou liggen. De reis is niet makkelijk; veel ligt in puin en vervoer is er nauwelijks. Onverrichterzake keert ze terug naar Nederland. Pas op 20 november 1945 komt het bericht dat Laurens in Vught is omgebracht.

In 1982 wordt aan Laurens Harmsen postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend.

Bronnen: