A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Haagen, Petrus J.

Haagen,-P_Geboren op 8 september 1921 te Eindhoven
Omgebracht op 19 augustus 1944 in Kamp Vught, 22 jaar

 

 

Petrus is fotograaf van beroep en tijdens de oorlog een actief lid van de KP-Sander in Eindhoven. Petrus is ook katholiek en draagt zijn katholieke ideeën duidelijk uit. Petrus komt al snel in aanmerking om naar Duitsland gezonden te worden voor de tewerkstelling. Hij vertrekt dan naar Limburg en wordt hier opgeleid tot mijnwerker.

Piloten

Als de geallieerden Dieppe binnenvallen is Petrus ervan overtuigd dat de invasie plaatsvindt. Hij vertrekt dan richting Eindhoven waar hij met de KP-Sander in contact komt. In deze rol komt Petrus in contact met de verzetsgroep rond Harry Aarts, een groep die zich vooral bezig houdt met het vervoeren van piloten richting België. Als aan Petrus wordt gevraagd om piloten te begeleiden hoeft hij hier niet over na te denken. Het eerste transport wordt naar Coba Pulskens in de Diepenstraat in Tilburg gebracht. De SD valt op 9 juli 1944 bij tante Coba binnen en ontdekt daar drie piloten. In de achtertuin van Coba schiet de SD vervolgens de Canadese piloot Roy E. Carter en de Britse piloot Ronald E. Walker dood, een van de piloten wordt door Coba nog met de Nederlandse vlag bedekt. De Australier Knott wordt binnenshuis doodgeschoten.

Golf van arrestaties

Na de arrestatie van Coba en andere verzetslieden in Tilburg volgt een golf van arrestaties. Tijdens het tweede transport met piloten onder begeleiding van Petrus wordt hij samen met Harry Aarts in de buurt van Moergestel gearresteerd. Petrus en Harry worden daarop naar Vught gebracht en op 19 augustus 1944 door de Duitsers gefusilleerd.

Bronnen:

  • Sterbebuch 1944
  • Erelijst van gevallenen 1940-1945
  • Het Grote Gebod, deel 1, blz. 319/386
  • Schakels naar de vrijheid, blz. 110
  • Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, blz. 73-76
  • Hun naam leeft voort, blz. 75
  • De Zwerver, 35/1946