A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Franx, Frederik W.

Franx,-Frederik-W_Geboren te Den Haag op 26 augustus 1921
Omgebracht in Kamp Vught op 4 september 1944, 23 jaar

 

 

Frederik is tot de oorlog werkzaam bij de Koninklijke Stallen. Na de inval van de Duitsers en het vertrek van het koningshuis wordt Frederik ambtenaar bij de Rijksinspectie Bevolkingsregisters.

Persoonsbewijzen

Frederik is tijdens de oorlog ook betrokken bij de LO, hij dupliceert persoonsbewijzen en vernietigt persoonsbewijzen van onderduikers en gezochte personen die bij het Bevolkingsregister aanwezig zijn. Daarnaast neemt hij kopieën van persoonsbewijzen mee die aan SD’ers en andere Duitse ambtenaren toebehoren. Deze foto’s worden vervolgens als waarschuwing in verschillende illegale kranten gepubliceerd. Verder plaatst Frederik valse persoonsbewijzen van gezochte verzetslieden in de archieven en voorziet hij verzetsorganisaties desgewenst van adviezen over de wijze waarop ze het beste papieren kunnen vervalsen.

Op 28 maart 1944 wordt Frederik in Den Haag door de SD gearresteerd waarna hij gevangen wordt gezet in het Oranjehotel. Daarna wordt Frederik overgebracht naar Kamp Vught en daar op 4 september 1944 door de Duitsers gefusilleerd.

Heeft u meer gegevens? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen: