A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Debackere, Joseph

Geboren op 22 september 1923 te Izegem
Omgekomen op 15 augustus 1943 in Kamp Vught

Joseph woont tijdens de oorlog samen met zijn vrouw en twee kinderen in Izegem, Joseph werkt in Izegem als schoenmaker bij de schoenfabriek. Joseph Debackere is tijdens de oorlog vermoedelijk betrokken bij het Korps West-Vlaanderen. Hij staat in het korps bekend onder de schuilnaam Maurice.

Verzetsdaden

Joseph is voor het Korps betrokken geweest bij meerdere aanslagen op Belgen met Duitse sympathieën. Vermoedelijk heeft Joseph minstens één iemand omgebracht. Op de kolf van zijn revolver heeft hij een kerfje aangebracht. Joseph is daarnaast onder meer betrokken geweest bij een aanslag op drie rijkswachters te Moorslede, bij brandstichting, bij het opblazen van spoorlijnen en bij de overval op een distributie kantoor. Verder is Joseph verantwoordelijk voor het inrichten van een wapendepot te Izegem.

Vonnis

Joseph is op 1 mei 1943 door de Duitsers te Moeskroen gearresteerd, in Moeskroen heeft Joseph ook enige tijd ondergedoken gezeten. Op 15 september 1943 is Joseph veroordeeld, waarna hij op 15 oktober 1943 door de Duitsers in Kamp Vught door ophanging is omgebracht. Volgens het uittreksel van de gemeente Izegem zou Joseph zijn gefusilleerd. Er zijn in Vught voor zover bekend echter geen Belgen door middel van fusillade omgebracht.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bron:

  • Archief en Documentatiedienst Ministerie van Sociale Zaken, België. Dossier: 54558/ 1856/ 385/ 373