A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Cohen, Salomon

Geboren te Smilde op 14 mei 1861
Omgekomen in Kamp Vught op 2 mei 1943, bijna 82 jaar

Drenthe

Salomon wordt geboren op 14 mei 1861 in Smilde, zoon van Joseph Cohen en Rebecca Meibergen. Rachel Trompetter, met wie Salomon later zal trouwen, is dan al één jaar. Zij wordt geboren op 2 februari 1860 in Beilen.

Overijssel

Welk beroep Salomon in zijn werkzame leven uitoefent is ons niet bekend. Ook niet of uit het huwelijk van Salomon en Rachel kinderen worden geboren. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt hebben zij beiden al lang de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Zij wonen dan in Deventer, in de Graaf van Burenstraat nummer 18.

Noord-Brabant

Hoewel al behoorlijk op leeftijd, ook Salomon en Rachel ontkomen niet aan het wegvoeren van alle joodse inwoners. Zij moeten ook op transport. Kamp Westerbork is dichterbij, maar toch komen zij in het Judendurchgangslager Vught terecht. Hier worden zij gescheiden: mannen en vrouwen worden in aparte barakken ondergebracht, alleen op zondagmiddag kunnen zij bij elkaar op bezoek. Het kamp is overvol, het eten matig tot slecht – en onvoldoende. Wie geluk heeft krijgt zo nu en dan een pakket levensmiddelen toegestuurd van vrienden of bekenden buiten het kamp. Zij slapen in stapelbedden, drie hoog, op een stromatras; minimaal 240 mensen bij elkaar in één slaapzaal. Steeds vaker gaan grote transporten joodse mannen, vrouwen en kinderen via Westerbork naar de vernietigingskampen in Polen.

Voor Salomon komt het einde al in Vught. Op 2 mei 1943 om half acht in de ochtend sterft hij aan totale uitputting. Vlak daarna gaat Rebecca op transport. Na een reis van drie dagen en nachten in veewagons wordt zij op 14 mei 1943 omgebracht in Sobibor.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen:

  • Joods Monument
  • Sterbebuch 1943
  • Jules Schelvis. Vernietigingskamp Sobibor. 2e druk. Amsterdam : De Bataafsche Leeuw, 1994. ISBN 90-6707-345-8