A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Cleef, Marianne van

Geboren te Amsterdam op 16 december 1942
Omgekomen in Kamp Vught op 17 april 1943, 4 maanden

Baby

Marianne wordt geboren eind 1942, als de maatregelen tegen de joodse inwoners van Nederland in snel tempo toenemen. Marianne is de dochter van Joseph van Cleef en Esther Agsteribbe. Het gezin woont aan het Waterlooplein nummer 89.

Hartverscheurend

Steeds meer joodse mannen, vrouwen en kinderen moeten huis en haard verlaten om via Vught en Westerbork naar het Oosten te worden gedeporteerd. De kleine Marianne komt in het Kamp Vught terecht. De omstandigheden daar zijn erbarmelijk. In eerste instantie slapen moeders met kleine kinderen en baby’s tussen de andere vrouwen. Vanaf half februari echter moeten de kinderen naar een afzonderlijk gedeelte van het kamp. Moeders met baby’s en kinderen tot vier jaar gaan naar aparte barakken, kinderen ouder dan vier jaar worden gescheiden van hun moeder. Alleen op zondagmiddag kunnen vaders, moeders en kinderen bij elkaar op bezoek.

Barak

Het leven voor moeders met baby’s is zwaar. Kinderbedjes ontbreken, de kinderen slapen met hun moeder in de stapelbedden. De moeders zijn de hele dag bezig met het wassen en verschonen van de baby’s en het klaar maken van eten. Er is maar één kachel in de barak, waar de vrouwen elkaar verdringen om een flesje te kunnen verwarmen. Het verstrekte eten is voor kinderen totaal ongeschikt. Ondanks de zorgen van de moeders worden veel kinderen ziek. Ook de was levert grote problemen op. Vaak hangen de luiers en lakens tussen de bedden te drogen, zeker wanneer buiten hangen wordt verboden. Veel baby’s moeten het met klamme luiers doen.

Ziek

Het is geen wonder dat veel kinderen ziek worden, er breken besmettelijke ziektes uit. Ook Marianne wordt ziek, en medische voorzieningen ontbreken. Op 17 april 1943, om één uur in de nacht, sterft zij uitgeput aan longontsteking, net vier maanden oud.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen:

  • Sterbebuch 1943
  • Janneke de Moei. Joodse kinderen in het kamp Vught. Stichting Vriendenkring Nationaal Monument Vught, 1999. ISBN 90-800656-6-8