A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Anink, Gijsbertus

Anink,GijsGeboren 1 augustus 1902 in Amsterdam
Omgekomen in Kamp Vught op 31 maart 1943, 40 jaar

 

 

Gehuwd met Cornelia Catharina Kloet.
Twee kinderen: Henk en Zus (Bea), geboren in 1929 en 1931.
Gijsbertus Anink is van beroep slager en heeft samen met de heer Polak een slagerij in de Van Woustraat nr. 101 in Amsterdam onder de naam ‘Polak Slagerij’. Gijs fietst graag en doet aan houtbewerken. Radio en fotografie hebben zijn warme belangstelling. Regelmatig is hij op het Ajaxveld te vinden om naar het voetballen te kijken.

Onderduikers

De heer en mevrouw Polak hebben twee dochters: Jannie en Henrietta. Beide dochters zijn getrouwd. Als de anti-joodse maatregelen toenemen besluit de familie Polak te gaan onderduiken. Cor en Gijs Anink nemen vader en moeder Polak in huis. Enige tijd later vertrekken zij naar een ander adres en in hun plaats komen dochter Jannie en haar man Max.

Verraad

Waarschijnlijk als gevolg van verraad bellen in november 1942 op een achternamiddag twee geüniformeerde soldaten aan bij de familie Anink. Tegelijkertijd komen twee soldaten via het dakluik naar binnen. Onder bedreiging van revolvers krijgen allen opdracht bij elkaar te gaan staan bij de trap naar de tweede verdieping. Toch kan moeder Henk nog toefluisteren over de veranda te klimmen, om vader in de fietsenwinkel van Vrolijk te gaan waarschuwen niet thuis te komen. Jannie en Max worden gevonden in een bergkast op de derde verdieping.

Gevangenschap

Dagen later moet Gijs Anink zich melden bij het hoofdbureau van politie. Vanuit de gevangenis op de Amstelveenseweg in Amsterdam wordt hij overgebracht naar Kamp Amersfoort. Van daaruit schrijft hij in een brief dat het verlangen naar zijn gezin hem af en toe te machtig wordt, maar dat hij veel kan verdragen. In februari 1943 wordt Gijs naar het Kamp Vught getransporteerd. De omstandigheden daar zijn bijzonder slecht. In een brief vraagt hij om warme kleding en eten, en om pakketten zo vaak als ze thuis kunnen missen. Ook wil hij graag een kistje met een slot.

Op 31 maart 1943 sterft Gijs in het Kamp Vught aan uitputting en ondervoeding.
Zijn vrouw Cor overlijdt in 1984 in Canada.
Van de familie Polak overleeft niemand de oorlog.

Bronnen: