A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Achterberg, Gerrit Cornelius Sibertus

Achterberg, GerritGeboren in Den Haag op 25 december 1915
Omgebracht in Kamp Vught op 4 september 1944, 29 jaar

 

 

Op 25 december 1915 wordt Gerrit geboren, roepnaam Gerard, in een katholiek gezin in Den Haag. Zijn vader verdient de kost als trambestuurder bij de HTM. Ze wonen in de Dr. Schaepmanstraat nummer 35.

1944

Gerard wordt onderwijzer en woont in de Schoolstraat nummer zestien in Rijswijk. Hij is niet gehuwd en raakt in de oorlogsjaren betrokken bij het verzet. Er blijkt verraad in het spel. Als Gerard een kennis uit het verzet in de Van Ravesteijnstraat in Den Haag bezoekt wordt hij door de daar aanwezige Gestapo gearresteerd. Hij wordt opgesloten in het “Oranjehotel” in Scheveningen en na enige tijd overgebracht naar het concentratiekamp Vught.

Achterberg, GerritOpmars geallieerden

De geallieerde legers komen steeds dichter bij Vught en dit nieuws is ook in het kamp bekend. Iedereen hoopt op een spoedige bevrijding; dag na dag worden verzetsstrijders omgebracht op de fusilladeplaats nabij het kamp. De dag vóór dat de gevangenen op transport gaan naar Duitsland wordt ook het nummer van Gerard Achterberg afgeroepen. Op 4 september 1944 om half acht in de avond sterft Gerard voor het vuurpeloton.

Op 21 november 1944 wordt in Den Haag een razzia gehouden. In de Dr. Schaepmanstraat stopt voor de deur van de familie Achterberg een overvalwagen. Gerards vader wordt gesommeerd de tram met de gevangen genomen mannen te rijden. Onbekend is of hij op dat moment al weet van de executie van zijn zoon.

Koningin Wilhelmina

De familie ontvangt een brief van Koningin Wilhelmina waarin zij haar medeleven betuigt met het verlies van Gerard.

H.K.H. Prinses Juliana

Op zaterdag 20 december 1947 wordt door Prinses Juliana op de fusilladeplaats een monument onthuld, veel nabestaanden zijn daarbij aanwezig. De naam van Gerard staat vermeld onder zijn laatste woonplaats Rijswijk (Z.H.).

Bronnen:

  • Sterbebuch 1944
  • E.P. Weber. Gedenkboek van het Oranjehotel. Amstelveen : Studio Pieter Mulier, 1982. 3e druk. ISBN 90-70393-10-7
  • Familie Achterberg
  • Herinneringen bewoners Dr. Schaepmanstraat 1944