Artikelen / onderzoeken

U kunt hieronder artikelen lezen over verschillende aspecten van de geschiedenis van Kamp Vught. Enkele boeken vindt u in ISSUU-formaat (alleen online te lezen). De pdf-bestanden kunt u wel opslaan.
Zie ook het overzicht met websites en boeken die u in de meeste bibliotheken kunt vinden.

Kamp Vught in grote lijnen

  • Catalogus NM Kamp Vught ‘Eindpunt of tussenstation’: blader het boek door via ISSUU (alleen online te lezen, boek is niet meer te koop)
  • Boekbespreking (pdf) ‘Leven naast het kamp’ door directeur Jeroen van den Eijnde, In Brabant nr. 1 2014
  • ‘Hoe fout was je in kamp Vught?’‘ (pdf) – artikel over bewaakster Suze Arts, Brabants Dagblad, 12/11/2016
  • Lees de bundel ‘Brabant Remembers’ online of download het bestand (pdf) met enkele verhalen gerelateerd aan Kamp Vught, een uitgave van Stichting Crossroads Brabant ’40-’45, juli 2018

Belgische gevangenen in Kamp Vught

Verhalen van en over gevangenen van Kamp Vught

  • ‘Brieven van Fanny Philips aan Ans Schreurs, 1942-1943’: blader het boek door via ISSUU (alleen online te lezen, boek is nog antiquarisch te koop)

Persoonlijke verhalen en documenten over het muziekleven in Kamp Vught

  • Op WO2-muziek vindt u ervaringsverhalen en muziek van oud-gevangenen van Kamp Vught, zoals Pieter Dolk, Marius Flothuis, Louise de Montel, Nico Richter en Gisela Wieberdink-Söhnlein.
  • Lees hier een artikel (pdf) uit De Klank, magazine van orkest en Vrienden philharmonie zuidnederland van Fanny van Rooij (april 2015).

Opvangkamp Duitse burgerevacués

Interneringskamp

Gijzelaarskampen St. Michielsgestel en Haaren

Heden: Nationaal Monument Kamp Vught

Beeldmateriaal

Voor historische foto’s verwijzen wij u naar de Beeldbank WO2 die beheerd wordt door het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies. Hier kunt u online foto’s bestellen voor publicaties en dergelijke. De Beeldbank bevat liefst 175.000 afbeeldingen van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD.

Filmpjes

RTL Nieuws filmde in ons museum voor een portret van gevangene Gerard Janssen. Hij zat in het verzet in Meppel. Na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar Kamp Vught in Brabant. Hij is in de duinen van de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Zijn achternicht Esther Bosschert wil zijn bijzondere verhaal levend houden. Daarom neemt zij haar zoon Yaniek mee naar het herinneringscentrum – bekijk het portret (4 mei 2018).

NOS maakte een documentaire over de rol van het Rode Kruis in de oorlog (oktober 2017):

Omroep Fryslân over gevangenen Jan Evenhuis, Uilke Boonstra en Bernardus de Vries, gefusilleerd in Kamp Vught (april 2017):

Omroep MAX maakte met Diederik van Vleuten een aflevering over de joodse gevangene Klaartje de Zwarte-Walvisch voor ‘Het was Oorlog’ (februari 2017).

Omroep Brabant en Erfgoed Brabant maakte ‘Brabantse Helden’ met o.a. het verhaal van de joodse danslerares Roosje Glaser (februari 2017):

Wilbert van Veldhuizen maakte in 2016 de 3D-animatiefilm ‘Aufseherin’ (5,5 min.) na vele interviews met oud-gevangene Hebe Kohlbrugge (1914-2016).

Omroep Brabant en Erfgoed Brabant maakten de serie ‘De Canon van Lammers’ waarin Frank Lammers het herinneringscentrum bezocht (oktober 2014):

Bart en Bas Westerweel over hun (groot-)ouders en verzetsstrijders Joop en Willy Westerweel (5 min. NOS september 2014).

De NOS interviewde oud-gevangene Lotty Huffener en nabestaande Ivy Philips over familieleden die met de kindertransporten zijn gedeporteerd naar Sobibor (5 min., september 2014).

Omroep Brabant interviewde oud-gevangene Gisela Söhnlein en Tanneke Klaver n.a.v. de herdenking van de ontruiming van kamp Vught” (september 2014):

Kleinzoon Antoine de Kom over zijn opa Anton de Kom, verzetsman uit Suriname (Trouw mei 2014):

Willy Steenaart over de familie Gold, waarvan vader een schoenmakerskist in bewaring gaf bij de buren (Trouw mei 2014):

Joost Seelen maakte voor onze vaste expositie de documentaire ‘Tussen hemel en hel: leven met Kamp Vught’ (2002, 43 min.). Deze is terug te zien via NPO.

Erfgoed Brabant heeft de serie ‘Spoorzoeker’ uit 2004 online gezet: hieronder 2 delen getiteld ‘Kamp Vught onder de hamer’:

en deel 2: