U kunt hieronder artikelen lezen over verschillende aspecten van de geschiedenis van Kamp Vught. Enkele boeken vindt u in ISSUU-formaat (alleen online te lezen). De pdf-bestanden kunt u wel opslaan.
Zie ook het overzicht met websites en boeken die u in de meeste bibliotheken kunt vinden.
Zoek in alle collecties van het Netwerk Oorlogsbronnen:
Digitale uitgaven en artikelen
- Herdenken is nadenken – over de nieuwe vaste tentoonstelling – Susan Hogervorst en Kees Ribbens (Tijdschrift voor Geschiedenis nr. 1 2020)
- Catalogus NM Kamp Vught ‘Eindpunt of tussenstation’: blader het boek door via ISSUU (alleen online te lezen, boek is niet meer te koop)
- ‘Hoe fout was je in kamp Vught?’‘ (pdf) – artikel over bewaakster Suze Arts, Brabants Dagblad, 12/11/2016
- Lees de bundel ‘Brabant Remembers’ online of download het bestand (pdf) met enkele verhalen gerelateerd aan Kamp Vught, een uitgave van Stichting Crossroads Brabant ’40-’45, december 2018
- ‘Brieven van Fanny Philips aan Ans Schreurs, 1942-1943’: blader het boek door via ISSUU (alleen online te lezen, boek is nog antiquarisch te koop)
- Op WO2-muziek vindt u ervaringsverhalen en muziek van oud-gevangenen van Kamp Vught, zoals Pieter Dolk, Marius Flothuis, Louise de Montel, Nico Richter en Gisela Wieberdink-Söhnlein.
- Artikel Vughtse Historische Reeks_Duitse burgerevacues 2013 (pdf)
- Artikel Vughtse Historische Reeks _Interneringskamp Vught 2013 (pdf)
- ‘Gijzelaars ontsloten‘: Onderzoeksverslag drs. Monique Brinks (pdf, 2015)
- Digitale expositie ‘Gijzelaars 1940-1945‘ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei
- Artikel Vughtse Historische Reeks uit 2003 over oorlogsmonumenten in Vught (pdf)
Beeldmateriaal
Voor historische foto’s verwijzen wij u naar de Beeldbank WO2 die beheerd wordt door het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies. Hier kunt u online foto’s bestellen voor publicaties en dergelijke. De Beeldbank bevat liefst 175.000 afbeeldingen van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD.
Filmpjes
In de oude vaste expositie vertelden gevangenen van Kamp Vught over hun ervaringen. De interviews werden gebundeld in de documentaire ‘Tussen hemel en hel’ van Joost Seelen.
U kunt de film nog bekijken via de NPO (44 min.).
Brabant Remembers brengt meerdere verhalen over de oorlog in Noord-Brabant in beeld. Directeur Jeroen van den Eijnde vertelt over de joodse kinderen George en Ursula Levy (mei 2019):
Onderzoeker Marieke Meeuwenoord vertelt over Aufseherin Suze Arts (april 2019). Marieke schreef het boek ‘Het hele leven is hier een wereld op zichzelf’:
RTL Nieuws filmde in ons museum voor een portret van gevangene Gerard Janssen. Hij zat in het verzet in Meppel. Na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar Kamp Vught in Brabant. Hij is in de duinen van de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Zijn achternicht Esther Bosschert wil zijn bijzondere verhaal levend houden. Daarom neemt zij haar zoon Yaniek mee naar het herinneringscentrum – bekijk het portret (2018).
NOS maakte een documentaire over de rol van het Rode Kruis in de oorlog (2017):
Omroep Fryslân over gevangenen Jan Evenhuis, Uilke Boonstra en Bernardus de Vries, gefusilleerd in Kamp Vught (2017):
Omroep MAX maakte met Diederik van Vleuten een aflevering over de joodse gevangene Klaartje de Zwarte-Walvisch voor ‘Het was Oorlog’ (2017).
Omroep Brabant en Erfgoed Brabant maakte ‘Brabantse Helden’ met o.a. het verhaal van de joodse danslerares Roosje Glaser (2017):
Andere Tijden belichtte de achtergrond en het verloop van de kindertransporten van juni 1943 (2016).
Omroep Brabant en Erfgoed Brabant maakten de serie ‘De Canon van Lammers’ waarin Frank Lammers het herinneringscentrum bezocht (2014):
Bart en Bas Westerweel over hun (groot-)ouders en verzetsstrijders Joop en Willy Westerweel (NOS, 2014).
De NOS interviewde oud-gevangene Lotty Huffener en nabestaande Ivy Philips over familieleden die met de kindertransporten zijn gedeporteerd naar Sobibor (2014).
Omroep Brabant interviewde oud-gevangene Gisela Söhnlein en Tanneke Klaver n.a.v. de herdenking van de ontruiming van kamp Vught” (2014):
Kleinzoon Antoine de Kom over zijn opa Anton de Kom, verzetsman uit Suriname (Trouw, 2014):
Willy Steenaart over de familie Gold, waarvan vader een schoenmakerskist in bewaring gaf bij de buren (Trouw, 2014):
Erfgoed Brabant heeft de serie ‘Spoorzoeker’ uit 2004 online gezet: hieronder 2 delen getiteld ‘Kamp Vught onder de hamer’:
en deel 2: