Bezoek herinneringscentrum

Het herinneringscentrum is – uitgebreid en vernieuwd –  heropend in november 2019 door Koning Willem-Alexander. De titel van de nieuwe vaste expositie is ‘Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen’ (foto’s Isabelle Woudsma).

Bekijk hieronder de reacties van bezoekers van de previews voor donateurs en andere relaties:

Bekijk ook deel 2 en deel 3 van de reacties tijdens de previews.

Een impressie van een bezoek aan ons herinneringscentrum, tot begin mei 2019 (3.50 min.):

Het museum bevat een binnen- en buitengedeelte.
Buiten ziet u aan de hand van de natuurstenen maquette hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er stonden. Om de honderd meter stond er een wachttoren, waarvan u reconstructies ziet. De nagebouwde barak naast de authentieke kampgracht met omheining laat zien hoe de gevangenen werden gehuisvest. De reconstructie is de helft van de oorspronkelijke grootte. Op het kindergedenkteken staan de namen en de leeftijden van de 1.269 joodse kinderen die in juni 1943 zijn weggevoerd met de ‘kindertransporten’ (zie ook deze site); inmiddels weten we uit onderzoek dat het om 1296 kinderen gaat.

In het crematorium werden de lichamen verbrand van de gevangenen die in het kamp zijn vermoord of werden gefusilleerd. Hun lichaamsresten liggen in asputten naast dit gebouw.

De fusilladeplaats is gelegen in het bos, ongeveer 30 minuten lopen. Hier is een monument met de namen van 329 geëxecuteerde gevangenen. Op de plattegrond die u aan de balie ontvangt, wordt de route beschreven.

Bekijk de uitslag van de BankGiro Loterij Museumprijs 2016 (3,5 min):

 

Bekijk de impressie die Philippe Guillaume maakte van het buitenterrein met een ‘drone’ ( 3 min., zet HD aan):