Bezoek herinneringscentrum

Een impressie van een bezoek aan ons herinneringscentrum (3.50 min.):

Het museum bevat een binnen- en buitengedeelte. In het herinneringscentrum c.q. museum zijn de vaste en tijdelijke exposities, de gedenkruimte en de reactiewand te zien.
Buiten ziet u aan de hand van de natuurstenen maquette hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er stonden. Om de honderd meter stond er een wachttoren, waarvan u reconstructies ziet. De nagebouwde barak naast de authentieke kampgracht met omheining laat zien hoe de gevangenen werden gehuisvest. De reconstructie is de helft van de oorspronkelijke grootte. Op het kindergedenkteken staan de namen en de leeftijden van de 1.269 joodse kinderen die in juni 1943 zijn weggevoerd met de ‘kindertransporten’ (zie ook deze site). In het crematorium werden de lichamen verbrand van de gevangenen die in het kamp omkwamen of werden gefusilleerd. Hun lichaamsresten liggen in asputten naast dit gebouw.
Uw  bezoek wordt afgesloten met ‘Ogen van de oorlog’: uitvergrote foto’s die Rogier Fokke maakte van oud-gevangenen en hun herinnering aan kamp Vught. Het gelijknamige boek met uitgebreide interviews is in het museum en de webwinkel te koop.
De fusilladeplaats is gelegen in het bos, ongeveer 15 minuten lopen. Hier is een monument met de namen van 329 geëxecuteerde gevangenen.

Bekijk de uitslag van de BankGiro Loterij Museumprijs 2016 (3,5 min):

Bekijk het filmpje dat Loretta Schrijver voor Koffietijd(RTL4) maakte over de nominatie (2,5 min.):

Bekijk een impressie van het museum, gemaakt door bezoeker Ton van Kan (5,5 min.):

Bekijk de impressie die Philippe Guillaume maakte met een ‘drone’ ( 3 min., zet HD aan):