Bezoek ook barak 1B

Barak 1B is de laatst overgebleven barak van het voormalige Konzentrationslager Herzogenbusch: uniek oorlogserfgoed en plaats van herinnering. Barak 1B is de plek bij uitstek, waar Nationaal Monument Kamp Vught de gelaagde geschiedenis van deze historisch zo beladen plaats kan tonen.

De expositie bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers, al dan niet ten onrechte van collaboratie verdachte Nederlanders en Rijksduitsers (1944-1949). Sinds 1951 is een deel van het kamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. In barak 1B komen de lotgevallen samen van tienduizenden mensen die in de afgelopen zeventig jaar noodgedwongen op deze plaats verbleven. Verhalen over vertwijfeling en hoop, over dromen en idealen. Over bewuste keuzes en het toeval, over trauma’s en taboes.

‘Kamp Vught leeft door: de derde generatie’ is  in onderdelen in barak 1B te zien. In de filmpjes (totaal 16 minuten) komen drie van de vier groepen aan het woord via de derde generatie: Selma Huffener (kleindochter  van Joodse gevangene); Bettina Drion (kleindochter NSB’er), Stèphanie Lalihatu (kleindochter KNIL-militair) en Martin Scheufens (kleinzoon Duitse burgerevacué, niet hieronder in beeld). Regie: Ellen van Kempen.

Praktische informatie

Barak 1B is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur; extra in vakanties.

U vindt barak 1B halverwege de Lunettenlaan. U gaat (vanaf de Boslaan) na het Geniemuseum linksaf Astorias in. Na 50 meter gaat u weer links. Naast de barak (Atlantis 1B, 5263 MC) is beperkt parkeerruimte.
U koopt uw entreekaartje (of toont uw Museumkaart/Veteranenpas) vooraf aan de balie van NM Kamp Vught.
Er is geen horeca-aanbod: koffie, thee e.d. vindt u in NM Kamp Vught.