Karel van Zalen woont en werkt tijdens de oorlog in Rotterdam. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en werkt voor het Rotterdamse havenbedrijf Thomson als (plaatsvervangend) chef van de sociale afdeling. Op 3 augustus 1944 wordt Karel van Zalen door de Duitsers gearresteerd.
Actief lid van het verzet
Karel van Zalen is een actief lid van het verzet. Zo neemt hij deel aan het maken of verspreiden van de illegale krant Nieuwe Koers, en saboteert hij de tewerkstelling van Nederlanders in Duitsland. Namens de LO verleent hij ook hulp aan onderduikers. Velen vinden bij Karel een veilige haven, zowel joods als niet-joods. In 1943 roepen de Duitsers vijfhonderd Rotterdamse ambtenaren op om in Duitsland tewerkgesteld te worden. De LO zoekt voor alle vijfhonderd ambtenaren onderduikadressen op het platteland. Wellicht is Karel van Zalen hier ook bij betrokken. Op deze manier draagt hij bij aan zowel het helpen van onderduikers, als aan de sabotage van de tewerkstelling in Duitsland.
Na zijn arrestatie komt Karel van Zalen in Kamp Vught terecht. Daar wordt hij op 30 augustus 1944 gefusilleerd. Karel is dan 30 jaar.
Bronnen:
- Oorlogsgravenstichting
- Erelijst van Gevallenen 1940-1945
- Het Grote Gebod : Gedenkboek voor het verzet in LO en LKP. Kampen : Kok, 1989. 4e druk. 2 delen. Deel 1: pagina 48.