Jong en vrijwilligerswerk

Sinds november 2021 is Iris Schoones (26) baliemedewerker; zij is een van de ruim 130 vrijwilligers. Vijf dagen per week werkt zij voor de Provincie Noord-Brabant. We vroegen aan Iris hoe en waarom zij deze twee plekken combineert.

“In groep 8 heb ik een rondleiding gehad in het museum, toen we in de klas bezig waren met het thema Tweede Wereldoorlog. Ik kende de plek daardoor al. Vorig jaar heb ik me aangemeld als vrijwilliger, omdat ik vind dat herdenken van historische gebeurtenissen van groot belang is, zowel voor jongere als oudere generaties. Dit is iets wat hier centraal staat. Daarnaast ben ik van jongs af aan al geïnteresseerd in geschiedenis en door mijn bachelor- en masterstudie Duits ben ik lang bezig geweest met de Duitse geschiedenis. Deze twee drijfveren kwamen via NM Kamp Vught bij elkaar en daardoor leek het me de juiste plek om vrijwilliger te worden.”

Iris na de herdenking van de kindertransporten in juni 2022

Flexibiliteit

“Het vrijwilligerswerk kan ik goed met mijn fulltime baan combineren. Doordeweeks ben ik aan het werk en in de weekenden of op een vrije dag ben ik vaak in het museum. Door de mogelijkheid om mezelf in te roosteren, kan ik dit aan mijn eigen agenda inpassen. Deze flexibiliteit is voor mij erg belangrijk, omdat ik het anders niet zou kunnen combineren. Het vrijwilligerswerk is anders dan mijn baan en deze afwisseling in werkzaamheden, maar ook de contacten en gesprekken, geven mij energie. Het is leuk om een van de jongere vrijwilligers te zijn. Met de collega’s, die vaak al met pensioen zijn, heb ik mooie gesprekken over allerlei thema’s. Ik vind het leuk om hen beter te leren kennen. Ze vinden het met name waardevol dat ik als ‘jongere’ me in mijn vrije tijd wil inzetten om vrijwilligerswerk te doen en zo mijn steentje wil bijdragen aan de maatschappij. En dat doe ik erg graag!"

Eerste contact

“Het contact met de bezoekers aan de balie geeft veel voldoening. Je bent de eerste persoon die ze bij binnenkomst zien en ik vind het belangrijk dat ik hen ontvang, zoals ik zelf ook ontvangen zou willen worden: hartelijk, open en informatief. Het sociale aspect van het werk is voor mij een belangrijke meerwaarde, zowel richting de bezoekers als naar collega’s. In mijn korte tijd hier heb ik vooral gemerkt hoe vaak mensen hun hart even willen luchten na een bezoek. Ze laten bijvoorbeeld weten hoe indrukwekkend het was, maar soms hebben mensen ook persoonlijke verhalen van familieleden of komen zij met een speciale reden een bezoek brengen. Deze persoonlijke momenten vind ik heel bijzonder en maken het vrijwilligerswerk nog diepgaander. Het herdenken staat in het middelpunt bij Nationaal Monument Kamp Vught.”

We zoeken regelmatig nieuwe vrijwilligers. Heb je interesse om bezoekers te ontvangen aan de balie of in het museumcafé én woon je in Vught of omgeving? Maak dan een afspraak via info@nmkampvught.nl met operationeel manager Liesbeth Prijt voor een kennismaking.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.