Bezoek herinneringscentrum

Sinds het voorjaar wordt de vaste expositie geheel vernieuwd. NM Kamp Vught is alleen te bezoeken voor groepen, die vooraf een rondleiding reserveren (tot 28 november 2019) .

Een impressie van een bezoek aan ons herinneringscentrum, tot begin mei 2019 (3.50 min.):

Het museum bevat een binnen- en buitengedeelte. In het herinneringscentrum kunt u tijdens de verbouwing tot augustus 2019 de gedenkruimte en de reactiewand bezoeken.
Buiten ziet u aan de hand van de natuurstenen maquette hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er stonden. Om de honderd meter stond er een wachttoren, waarvan u reconstructies ziet. De nagebouwde barak naast de authentieke kampgracht met omheining laat zien hoe de gevangenen werden gehuisvest. De reconstructie is de helft van de oorspronkelijke grootte. Op het kindergedenkteken staan de namen en de leeftijden van de 1.269 joodse kinderen die in juni 1943 zijn weggevoerd met de ‘kindertransporten’ (zie ook deze site). In het crematorium werden de lichamen verbrand van de gevangenen die in het kamp omkwamen of werden gefusilleerd. Hun lichaamsresten liggen in asputten naast dit gebouw.

De fusilladeplaats is gelegen in het bos, ongeveer 15 minuten lopen. Hier is een monument met de namen van 329 geëxecuteerde gevangenen.

Bekijk de uitslag van de BankGiro Loterij Museumprijs 2016 (3,5 min):

Bekijk het filmpje dat Loretta Schrijver voor Koffietijd(RTL4) maakte over de nominatie (2,5 min.):

Bekijk de impressie die Philippe Guillaume maakte met een ‘drone’ ( 3 min., zet HD aan):