Workshop Astrid Sy

Aan de hand van het populaire kinderboek De brieven van Mia geeft schrijfster en Andere Tijden-presentatrice Astrid Sy een workshop voor kinderen op zaterdag 10 oktober om 13.30 en 15.00 uur.

De 11-jarige Laila, hoofdpersoon van het boek De brieven van Mia, woont met haar moeder, broertje en zus in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze is gevlucht uit Syrië, waar zij haar vader moest achterlaten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Maar wanneer ze voor een vrijwilligersproject voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert alles. Op de zolder van de norse man stuit Laila op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laila bijt zich vast in de puzzel die de brieven vormen. Hoe zou het met Mia zijn afgelopen?

De brieven van Mia laat kinderen op een toegankelijke manier nadenken over oorlog toen en nu. Schrijfster Astrid Sy, ook bekend als presentatrice van Andere Tijden, komt naar Nationaal Monument Kamp Vught voor een speciale workshop. Daarin worden de thema’s behandeld die voorkomen in het boek: kinderen leren over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog in Syrië. Ze leren over de betekenis van vluchten en ze maken kennis met begrippen als identiteit, diversiteit, vooroordelen, stereotype en discriminatie. Zo wordt op een toegankelijke manier een gesprek gevoerd over de verschillen en overeenkomsten tussen mensen en verschillende perspectieven. Dit is een activiteit in het kader van de Kinderboekenweek en de Maand van de Geschiedenis. Het boek is ook te koop in de museumwinkel (€ 15,95).

Reserveren

U kunt reserveren via de webwinkel.
De workshop duurt een uur en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Vanwege de RIVM-richtlijnen is reserveren noodzakelijk.
Deelname is € 4,00 voor bezoekers van 10 t/m 17 jaar. Bij de workshop kan één begeleider gratis aanwezig zijn (vanwege de beperkte ruimte i.v.m.  corona-maatregelen, totaal 24 plaatsen per tijdstip).
De workshop vindt plaats in barak 1B, Atlantis 1B (500 meter van het hoofdgebouw).
Tip: combineer het bezoek met het museum en de expositie Kind onder Vuur. U dient dan vooraf entreetickets te reserveren (er is een maximum aantal bezoekers per tijdslot).

Deze workshop is een voortvloeisel van het lespakket dat wordt ontwikkeld in opdracht van  ROSE stories, naar aanleiding van de theatervoorstelling De Brieven van Mia, die in maart 2021 in première gaat. In de winter van 2020 wordt het online lespakket gelanceerd.