Film ‘Bankier van het verzet’

Vanwege de hoge respons n.a.v. de digitale nieuwsbrief van 1 maart is reeds een winnaar willekeurig gekozen: dhr./mevr. Boone uit Driebergen
Het antwoord op de vraag: hoe heet de ondergrondse bank die Walraven van Hall oprichtte’ is: het Nationaal Steunfonds. Meer over deze illegale bank leest u hieronder.

De film Bankier van het Verzet vertelt het onbekende, waargebeurde verhaal van de Zaanse bankier Walraven van Hall, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend werd als ‘de bankier van het verzet’. Met de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis maakte hij samen met zijn broer Gijs van Hall tientallen miljoenen guldens buit; geld dat werd gebruikt voor de financiering van het verzet tegen de Duitse bezetter. Een bijzondere film over een belangrijke verzetsheld.
Bekijk de trailer (2 min.):

Bekijk Klokhuis over de ‘bankier van het verzet’ (12 min.):

In 2012 maakte het Verzetsmuseum Amsterdam een expositie over Walraven van Hall, die wij overnamen in 2013, aangevuld met informatie over de relatie met vier opgepakte medewerkers van het Nationaal Steunfonds (NSF), de ondergrondse bank die Walraven van Hall oprichtte. Zij werden in Kamp Vught geëxecuteerd of overleden in nazi-Duitse kampen.

De geheime bank financierde aanvankelijk uitkeringen aan gezinnen van zeelieden onder de veelzeggende naam ‘Zeemanspot’. In de loop van 1943 groeide het NSF uit tot bank van het verzet. Met zijn broer Gijs, de latere burgemeester van Amsterdam, en met hulp van honderden medewerkers slaagde Walraven van Hall erin ruim 106 miljoen gulden te verzamelen waarmee talloze verzetsactiviteiten werden gefinancierd: illegale kranten, de persoonsbewijzencentrale, gewapend en ongewapend verzet, hulp aan onderduikers en steun aan duizenden gezinnen in financiële moeilijkheden. Zo betaalde het NSF tijdens de zeven maanden durende staking van de Nederlandse Spoorwegen in 1944 de salarissen van 30.000 stakers.
Bekijk ook de website die voor de expositie ontwikkeld is.