Vriendendag

De jaarlijkse Vriendendag voor donateurs is gepland op zaterdag 24 maart.
Lees hier meer over de Vriendenkring.

Alleen voor Vrienden:

Graag nodigen wij u weer van harte uit om als Vrienden bij elkaar te komen, elkaar te ontmoeten en kennis te maken met een aantal nieuwe ontwikkelingen in en rond Nationaal Monument Kamp Vught! Wij stellen het op prijs als u gasten meeneemt naar de bijeenkomst. Ook alleen komen is geen bezwaar: er is altijd die gezamenlijke belangstelling, die een gesprek met relatief onbekende mensen gemakkelijk maakt.

10.00 uur: zaal open
10.15 uur: ontvangst met koffie & thee
10.30 uur: woord van welkom door dhr. Jeroen van den Eijnde, directeur;
– woord van welkom door dhr. Willem Louwers, voorzitter van de Raad van Toezicht;
– interview en gesprek in het kader van het themajaar Verzet 2018. Vrijwilliger Annemieke Kamoschinski spreekt met Joke Folmer en prof.dr. Ismee Tames.

Joke Folmer ging op jonge leeftijd in het verzet en smokkelde meer dan 300 personen –onder wie 120 geallieerde piloten – over de grens. Na haar arrestatie in 1943 zat ze onder meer in het Oranjehotel, Kamp Vught en werd als ‘Nacht und Nebel-gevangene’ naar Duitsland op transport gesteld. Joke Folmer kreeg diverse onderscheidingen voor haar inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij is o.m. onderscheiden met De Bronzen Leeuw en de Amerikaanse Medal of Freedom with Golden Palm.

Ismee Tames is programmaleider War & Society bij het NIOD en hoogleraar ‘Geschiedenis en betekenis van verzet tegen oorlog en onderdrukking’ aan de Universiteit Utrecht. Tames’ voornaamste velden van interesse zijn de gevolgen van oorlog en bezetting voor samenlevingen, de ervaring van oorlog, processen van in- en uitsluiting, gedrag en keuzes van mensen in tijden van oorlog en de rol van verwachtingen en ervaringen.

11.30 uur: drankje
12.15 uur: lunch
13.15 uur: einde ochtendprogramma
 Zoals elk jaar wordt een bijdrage voor de lunch gevraagd van € 5,00 p.p. (bij binnenkomst te voldoen).

Middagprogramma

In barak 1B kunt u in verschillende sessies horen en zien van projecten en onderwerpen waar NM Kamp Vught zich nu en de komende jaren mee bezig houdt, variërend van de nieuwbouwplannen tot een te ontwikkelen ‘audiotour voor kinderen’. Medewerkers en vrijwilligers vertellen u hier tijdens deze korte presentaties graag meer over en natuurlijk kunt u vragen stellen.

Hieronder vindt een indeling van de onderwerpen en de locaties – u kunt vrij aanschuiven maar wij verzoeken u vriendelijk om op tijd aanwezig te zijn en niet voortijdig de zaal te verlaten. Het aantal plaatsen is beperkt; alle onderwerpen worden tweemaal behandeld om iedereen de kans te geven deel te nemen.

Locatie: Barak 1B
14.00 tot 14.15 uur: herinrichting en nieuwbouw NMKV  (zaal 1 = 60 plaatsen)
14.00 tot 14.15 uur: (audio)tours binnen en buiten (zaal 2 = 30 plaatsen)
14.25 tot 14.40 uur historische commissie & onderzoek (60)
14.25 tot 14.40 uur: presentatie totstandkoming boek ‘De Witte Bussen’ (30)
14.50 tot 15.05 uur: herinrichting en nieuwbouw NMKV (60)
14.50 tot 15.05 uur: (audio)tours binnen en buiten (30)
15.15 tot 15.30 uur: historische commissie & onderzoek (60)
15.05 tot 15.30 uur: presentatie totstandkoming boek ‘De Witte Bussen’ (30)

Lees meer over de Vriendenkring; als u zich aanmeldt voor 19 maart, nodigen wij u graag uit voor deze Vriendendag.
Foto Joke Folmer: Rogier Fokke.