Vriendendag voor donateurs

Jaarlijks is er een speciale Vriendendag voor onze donateurs. Vrienden hebben hiervoor reeds een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Wilt u Vriend worden (min. € 25 per jaar, waarbij u o.a. onbeperkt gratis entree heeft mét introducé)? U kunt zich nog aanmelden en ontvangt alsnog een uitnodiging.

Op 25 maart is het programma als volgt:
Vanaf 10.00 uur: ontvangst met koffie & thee
10.30 uur: woord van welkom door Jeroen van den Eijnde, directeur
– Woord van welkom door Willem Louwers, voorzitter van de Raad van Toezicht
– Lezing door Annemieke Kamoschinski, vrijwilliger bij Nationaal Monument Kamp Vught. Zij zal spreken over de levensgeschiedenis van haar vader Lambertus Portugies Zwart en zijn memoires Van jongen tot grootvader die zij na zijn dood uitwerkte en in eigen beheer uitbracht. Aansluitend wordt zij geïnterviewd door dhr. Theo Verbruggen, journalist van de NOS.
Joop Onnekink zal kort zijn boek Vier maanden achter prikkeldraad presenteren.

Na een lunch eindig het ochtendprogramma.
Om 14.00 kunnen Vrienden kiezen uit:
– Vertoning van documentaire ‘Doodgezwegen’: 
Als Hendrik Hoeks tijdens de Tweede Wereldoorlog kiest voor de Waffen-SS is de schok in het Brabantse dorp Berghem enorm groot. Niemand had dit verwacht. Zijn familie is radeloos. De familie Hoeks is al decennia lang zwaar getekend door de foute keuze die ‘hun’ Hendrik maakte in 1943. De familie voelt nog steeds de schaamte, de scheve gezichten en de oordelen van anderen. Tot op de dag van vandaag. De familie doorbreekt het jarenlange zwijgen als ze besluiten in het oosten van Oekraïne op zoek gaan naar het slagveld waar Hendrik sneuvelde en de plek waar hij begraven werd. Documentairemaker Frank van Osch reisde mee en maakte een korte film over de worsteling van de familie met het verleden, over schaamte en een verzwegen oorlogsgeschiedenis. Frank is ook aanwezig op 25 maart.
Leo Hoeks, historicus en neef van Hendrik, reisde met enkele familieleden naar Oekraïne en zal voorafgaand een lezing geven waarin hij de situatie schets waarin Hendrik tot zijn keuze is gekomen.

– Wandeling  langs spoorlijn Kamp Vught:
In 2016 plaatste Nationaal Monument Kamp Vught drie spoordelen op het tracé van de voormalige spoorlijn naar het kamp. Hiermee wordt in de omgeving van het herinneringscentrum de geschiedenis van het kamp tastbaarder gemaakt. Bij drie spoordelen staan informatiepanelen met beeld en tekst. Voor groepen ontwikkelt NM Kamp Vught een wandeling met begeleiding van een rondleider. U loopt vanaf NM Kamp Vught, via de fusilladeplaats langs de drie spoordelen en komt zo weer terecht bij NM Kamp Vught. De wandeling duurt ongeveer een uur en is helaas niet geschikt voor mindervaliden.

Foto’s boven: Frank van Osch, Jan van de Ven (2 x)