Vriendendag

De jaarlijkse Vriendendag is op zaterdag 30 maart; Vrienden ontvingen een uitnodigingsbrief per post.
Ook nieuwe Vrienden zijn welkom; vanaf  € 25,00 per jaar heeft u onbeperkt entree voor twee (introducé mag wisselen), en steunt u ons herinneringscentrum.
Als u zich aanmeldt voor 25 maart, ontvangt u een uitnodiging voor de Vriendendag waarmee u zich kunt aanmelden. Lees hier meer over de Vriendenkring.

Programma (in de Lunettenkazerne)
10.00 uur: zaal open
10.15 uur: ontvangst met koffie & thee
10.30 uur: woord van welkom en korte toespraak door Jeroen van den Eijnde, directeur;
Hierna is een interview en gesprek in het kader van 75 jaar bevrijding van Zuid-Nederland. Vrijwilliger Annemieke Kamoschinski spreekt met de directeuren van drie herinneringscentra van de voormalige kampen Vught, Amersfoort en Westerbork.
Jeroen van den Eijnde is inmiddels 28 jaar directeur van NM Kamp Vught. Dirk Mulder staat eveneens vanaf het begin aan het hoofd van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en draagt dit jaar het stokje over. Willemien Meershoek is sinds 2014 directeur van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Deze herinneringscentra bevinden zich alle drie in een fase van vernieuwing en uitbreiding. De directeuren gaan met elkaar in gesprek over het verleden, het heden en de toekomst van herdenken. Hoe kijken zij hier tegenaan?
11.30 uur: drankje
12.15 uur: lunch
13.15 uur: einde ochtendprogramma
Zoals elk jaar wordt een bijdrage voor de lunch gevraagd van € 5,00 p.p. (bij binnenkomst te voldoen).
Met dank aan de Opleidings- en Trainings Centrum Genie voor het beschikbaar stellen van de ruimte.

Middagprogramma:
In barak 1B kunt u de laatste stand van zaken met betrekking tot de nieuwbouw zien en horen, met waar mogelijk conceptbeelden van de vormgeving en de indeling
– Nieuwe vaste expositie: om 14.00 en 14.20 uur, max. 50 personen per keer.
– Nieuwe educatieve ontvangst: 14.00 en 14.20 uur, max. 25 personen per keer.
In het hoofdgebouw kunt u de eerste stappen zelf aanschouwen. De nieuwbouw van de educatieve ruimtes is in de beginfase, maar geeft u een goed beeld van de omvang van de uitbreiding.

’s Middags wordt in het auditorium de documentaire De Reis van Van Eijsden (60 min.) vertoond. Berend Katz reist in de voetsporen van zijn overgrootvader Gommair van Eijsden (foto), langs de kampen waar hij gevangen was. Een indrukwekkend en persoonlijk verslag van een bijzondere en emotionele reis. Bekijk de trailer (2,5 min.)

N.B.: onderwerpen en tijden o.v.b. – op de dag zelf ligt een actueel schema klaar.

Let op: werkzaamheden aan N65.
Bekijk hier de impressie van 24 maart 2018 (met dank aan Jan van de Ven).