Vlinderactie

Herdenk met ons mee in de klas! Herdenk de kinderen van de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 door de ‘wensvlinder’ in te kleuren en naar ons op te sturen.

Elk jaar op de eerste zondag van juni worden in Nationaal Monument Kamp Vught de kinderen van de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 herdacht. Bijna 1300 andere Joodse kinderen werden vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibór in Polen, waar ze vrijwel direct na aankomst werden vergast.

Ook dit jaar is een fysieke herdenking niet mogelijk. Vorig jaar lazen de leerlingen van de Vughtse basisschool De Schalm de namen van de weggevoerde kinderen voor en hebben ze hun zelfgemaakte ‘wensvlinders’ opgehangen. Deze kleurige vlinders vormden een indrukwekkend beeld.

Herdenk dit jaar met ons mee!

Download de vlinders: 2 op 1 A4 of 4 stuks op 1 A4.
Print de wensvlinder en kleur deze in (bij voorkeur met watervaste stift en op dikker papier), schrijf op de achterkant ‘Ik herdenk de kindertransporten, omdat….’ met je naam en evt. de naam van je school.
Stuur de vlinders op naar NM Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught voor 1 juni en wij hangen ze in het prikkeldraad op.

Bekijk hier een filmpje met alle namen van de kinderen:

Bekijk hier de herdenking van 7 juni 2020:

Foto boven: Jan van de Ven