Spoortracé van kamp Vught deels weer zichtbaar

In september 2016 plaatsten eenheden van de Genie op drie plaatsen in het gebied van de Vughtse Heide oude spoordelen. Dit past in het plan van Nationaal Monument Kamp Vught om op enkele plekken in de omgeving de sporen uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar te maken. Bij de spoordelen worden binnenkort panelen met historische foto’s, informatie en citaten toegevoegd. Op 4 november is dit nieuwe onderdeel van Nationaal Monument Kamp Vught officieel geopend.

Tegenwoordig lopen wandelaars argeloos over het bospad van de Vughtse Heide. Tot 1948 lag hier een deel van de speciaal aangelegde spoorlijn naar kamp Vught, die aansloot op de spoortracé van Tilburg naar ‘s-Hertogenbosch. Via deze lijn werden vliegtuigwrakken aangevoerd die in kamp Vught werden gedemonteerd. Tevens waren er vanaf mei 1944 over deze lijn vier transporten met gevangenen, die gedeporteerd werden naar Auschwitz, Sachsenhausen en Ravensbrück. Na de oorlog heeft de lijn er nog een tijd ongebruikt gelegen, totdat deze in 1948 werd verwijderd.

Geschiedenis zichtbaar maken

In 201bron: Omroep Brabant3 is een deel van een andere ontmanteld spoortracé vanuit ’s-Hertogenbosch verplaatst naar de voormalige Isabella-kazerne en de Van Brederodekazerne, in afwachting van toekomstig hergebruik.  Op drie plaatsen (op de kruising Loonsebaan-Breautélaan, bij de toegangsweg naar de fusilladeplaats en aan de achterzijde van Nationaal Monument Kamp Vught) is een deel van de kampgeschiedenis nu weer zichtbaar gemaakt met behulp van een aantal spoorbielzen en- staven. Het project kreeg medewerking van diverse onderdelen van de Genie, naast de bijdragen van het vfonds, de Gemeente Vught, Streekfonds Het Groene Woud en de Vriendenkring Nationaal Monument Kamp Vught.

Ooggetuigen

Mevrouw Vogel, inwoner van Vught, zag in september 1944 een van de transporten vertrekken: ”Alles staat gepakt om de vrouwen te vervoeren. De trein staat al aan het kamp. Alles gaat dus weg. Gister is er al een trein van 59 wagons vertrokken met de mannen. Toevallig zag ik de trein met vrouwen en gijzelaars gaan. Vlak bij de overweg stond hij stil, en was het ontzettend om te zien hoe die vrouwen hun armen, handen en hoofden uitstaken boven de bovenlichten van de veewagens waarin ze zaten. We mochten niet zwaaien van de bewakers. Met verrekijkers keken ze naar je. Op de wagens zat bewaking! O, ’t is vreselijk. Ik was er ellendig van…
De gevangenen worden begin september 1944 in bij het kamp gereed staande goederenwagons geladen, zo schrijft Albert Marskamp: “Nog voor wij in het dorpje Vught waren stopte de trein. Vloekende SS-ers schreeuwden dat het verboden was voor familie bestemde briefjes uit de trein te werpen. Bijna iedere gevangene schreef een briefje en wierp dit uit de trein (…). De SS-ers waren de uitgeworpen briefjes aan het oprapen. (…) Woensdagmorgen 6 september 1944, het was op mijn 31ste verjaardag, omstreeks 7 uur, passeerden wij de Nederlands-Duitse grens.”

Foto’s: inwoners van Vught lopen over de later ontmantelde spoorlijn van Kamp Vught, vlak na de oorlog;  vervoer en plaatsing van de spoordelen door de Genie (foto: Jan van de Ven).

Bekijk Omroep Brabant van 14 september 2016: