Aanvullend materiaal

Voor ons lesmateriaal ‘Kamp Vught in de Klas’ ter voorbereiding op een bezoek met de klas aan Nationaal Monument Kamp Vught, zie Primair onderwijs of Voortgezet onderwijs in het bovenstaande menu.

Aanvulend lesmateriaal:

Boekje: ‘Weggehaald, Joodse kinderen en het Kamp Vught’ (basisschool)

WeggehaaldOngeveer 2000 kinderen werden in de periode 1943-1944 gevangen gehouden in Kamp Vught. De meesten van hen waren joods. Voor leerlingen van groep 7 en 8 is hun verhaal opgeschreven, geïllustreerd met veel foto’s en bronnenmateriaal.

‘Weggehaald’ is geschikt als extra voorbereiding op een bezoek aan NM Kamp Vught. Het boekje is voor scholen € 3,00 per stuk (incl. verzendkosten). U bestelt één boekje eenvoudig via de webwinkel. Bestelt u meerdere exemplaren via het formulier onderaan; u ontvangt bij de bestelling een factuur.

Webquest: ‘Retourtje Sachsenhausen’ (gratis)

Een webquest, een interactief spel dat aansluit bij de documentaire ‘Retourtje Sachsenhausen’: Aan de hand van de ontdekking van een geheimzinnige koffer op de zolder van het Vughts Museum gaan leerlingen (havo/vwo) op zoek naar het verhaal achter de koffer, het verhaal van gevangene Jan van den Ende.

Op 5 en 6 september 1944 worden alle gijzelaars uit Kamp Vught vrijgelaten. Maar de politieke gevangenen worden in treinen geladen en beginnen aan wat het zwaarste deel van hun gevangenschap zal blijken te zijn. De vrouwen worden naar het concentratiekamp Ravensbrück getransporteerd, de mannen naar concentratiekamp Sachsenhausen. Pas in mei 1945 zullen ze uiteindelijk bevrijd worden, als ze dan nog in leven zijn.
In de bijbehorende documentaire ‘Retourtje Sachsenhausen’ maakt oud-gevangene Jan van den Ende de reis van Vught naar Sachsenhausen opnieuw, maar ditmaal in een comfortabele personenwagen, vergezeld door de  toen 16-jarige Vughtse scholiere Danni Reches.

Website Philips-Kommando (gratis)

De website over het Philips-Kommando in kamp Vught is te gebruiken door leerlingen van 2 VMBO-T, 3 havo/vwo en de bovenbouw en is geschikt voor zowel klassikaal gebruik in de geschiedenisles als voor individuele opdrachten.

Licht in het donkerVan februari 1943 tot september 1944 werkten ruim drieduizend gevangenen van het concentratiekamp Vught – mannen en vrouwen, joden en niet-joden – in een door Philips op verzoek van de Duitse bezetter binnen het prikkeldraad van het kamp ingerichte werkplaats. Zij vormden samen het Philips-Kommando. Vooraf had Frits Philips een grote mate van eigen zeggenschap bedongen, die lange tijd door de SS werd gerespecteerd. Het Philips-Kommando bood zo bescherming aan gevangenen, en zorgde voor de 600 joodse werkers bovendien lange tijd voor vrijstelling van transporten. De website belicht deze geschiedenis mede aan de hand van persoonlijke verhalen en historisch bronnen- en beeldmateriaal. Leerlingen worden geconfronteerd met de gevolgen van discriminatie en antisemitisme, met het niet vrij zijn en met de vele dilemma’s waarvoor de betrokkenen bij het Philips-Kommando gesteld werden. Bekijk ook eens Het Philips-Kommando, Erfgoed van de Oorlog.

Aanvullend lesmateriaal

  • Prijs: € 3,00 Aantal:
  • € 0,00