Oorlogstuig – BLUV

Deze activiteit is helaas afgelast!

Op 30 april en 1 mei 2020 is Oorlogstuig te zien bij Nationaal Monument Kamp Vught! De voorstelling van Theatergroep BLUV werd in verschillende plaatsen lovend ontvangen. Het stuk verhaalt over Roosje Glaser, die dansles gaf in ‘s-Hertogenbosch en als Joodse de Tweede Wereldoorlog overleefde. Zij bracht enige tijd als gevangene in Kamp Vught door.

De geëmancipeerde Joodse Roosje Glaser boekt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant, tot haar man Leo haar verraadt. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen, waaronder Kamp Vught. Met Theatergroep BLUV vertelt regisseur Harold Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting.

De groep deed al verschillende plaatsen aan, waar Roosje Glaser een dansschool had, maar nu komen ze ook naar Nationaal Monument Kamp Vught. Schraven: “We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Ondanks dat we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het een spektakel op de vierkante meter.”

Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen. Hoofdrolspeler Sanne Maas: “De situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zo extreem en bizar zijn geweest, dat het bijna onmogelijk is om te beseffen wat er is gebeurd. In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood. De keuzes die Roosje maakt om te blijven verbinden en de ellende even te vergeten door middel van zang en dans, vind ik heel bijzonder en kracht.”

De kaartverkoop voor de voorstellingen in Vught zijn gestart, zie voor meer informatie en regulier kaartverkoop: www.tgbluv.nl
Als vriend van Nationaal Monument Kamp Vught ontvangt u €2,- korting bij aankoop van een kaartje. Vrienden en vrijwilligers kunnen zich aanmelden via info@nmkampvught.nl