Ontwerpen studenten fashion in ‘Mode op de bon’

Voor de expositie ‘Mode op de bon’ werkt Nationaal Monument Kamp Vught samen met de mbo-opleiding Junior Stylist van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. 23 studenten werkten elk een ontwerp uit, waarbij zij zich lieten inspireren door het kledingbeeld tijdens de oorlog.
Een jury koos vier ontwerpen uit die een plek krijgen in de expositie. De studenten maakten een ontwerp aan de hand van vier thema’s: mode van toen, improviseren, nationale feestrok of hergebruik. De jury bestond uit Francisco van Benthum (van modelabel HACKED BY), Yasmina Ajbilou (House of Useless), conservator Karlien Metz van het Verzetsmuseum (die de expositie eerder ontwikkelde) en Cecile Post, educatief medewerker van Nationaal Monument Kamp Vught.

Mode van toen

In de categorie ‘Mode van toen’ koos de jury het ontwerp van Djedi Fresco. “Ik heb een pak voor vrouwen gemaakt, passend bij het modebeeld van toen en gecombineerd met een jasje in parachutevorm. Mijn outfit is in donkere kleuren, maar de lichte kleuren op de achterkant van het jasje representeren hoop en laten zien dat er zelfs in de meest donkere tijden licht aan het einde van de tunnel is. Zoals de parachute ook goed en slecht nieuws kon brengen.” De jury: “Een vernieuwende vormgeving passend in het modebeeld van toen. Het concept van de parachute is op een elegante manier verwerkt en duidelijk herkenbaar. Het donkerblauw met wit is een smaakvolle kleurencombinatie met een diepere betekenis.”

Improviseren

Noa Nacken paste het thema improviseren volgens de jury erg goed toe door het gebruik van originele materialen zoals de kranten in de rok en de koffiezak waarvan de jurk is gemaakt. “Daarnaast combineert Noa in haar jurk een sterk silhouet met aantrekkelijke kleurgebruik.” Noa licht haar ontwerp toe: “In het verleden hadden mensen niet veel en was improviseren noodzakelijk. Dit laat ik zien door voor de jurk een koffiezak te gebruiken. De rok is gemaakt van kranten. Die kranten hebben een dubbele betekenis: ze staan niet alleen voor improvisatie, maar ook voor het verhaal van Kamp Vught dat wordt doorverteld.”

Feestrok

Het idee van de feestrok komt van verzetsstrijder Mies Boissevain, die onder meer gevangen werd gehouden in Kamp Vught. Na de bevrijding maakte zij een rok van lapjes, gecombineerd met data en herinneringen aan de kampen en bevrijding. Liselotte van Druenen maakte volgens de jury het beste ontwerp in deze categorie. “Een frisse opvatting van het thema. De eigen twist die Liselotte heeft gegeven aan de driehoek, resulteert in een krachtig beeld waar een inspirerend verhaal achter schuilgaat.” Liselotte heeft zich laten inspireren door de verschillende driehoeken die door de gevangenen verplicht gedragen werden in het kamp. “Mijn driehoek heb ik gespiegeld tot een ruit. Dit is voor mij een nieuw teken dat staat voor gelijkheid. De kleuren oranje en koningsblauw verwijzen naar Nederland. Mijn inspiratie is mijn tweelingzus die door het leven gaat met een beenprothese. Ze is een echte vrouw van deze tijd en daarom heb ik een accessoire gemaakt voor haar prothese.”

Hergebruik

Er is steeds meer aandacht voor hergebruik in de kledingindustrie. In de categorie hergebruik werd het ontwerp van Femke Bouwens uitverkoren. De jury: “Deze jurk van theedoeken is een mooi voorbeeld van hergebruik én een sterke hedendaagse vertaling van de spencer. De prachtige symboliek van de theedoeken uit verschillende huishoudens geeft de jurk een diepere betekenis.” Femke over haar ontwerp: “In oorlogstijd werd de spencer gedragen door mannen. Door de spencer langer te maken, wordt het een vrouwelijker item en past het beter in onze tijd. De blouse is gemaakt van een oud matrasovertrek en de gebruikte theedoeken komen uit verschillende huishoudens en hebben hun eigen verhaal: Connected Story’s!”

Directeur Jeroen van den Eijnde: “Ik vind het geweldig om te zien hoe jongeren zich willen verdiepen in het verhaal van toen. Ze zijn met veel enthousiasme aan de slag gegaan met de thema’s en hebben heel goed nagedacht over de verbinding die ze wilden maken en wat ze ermee wilden uitdrukken. Het liefst had ik alle ontwerpen getoond, maar het is heel mooi dat we de vier winnaars nu een plek kunnen geven in onze expositie. Nog even wachten totdat we weer open zijn, maar dan is deze expositie over kleding met een oorlogsverhaal voor iedereen te bekijken.”
De vaste expositie en de wisselexpositie ‘Mode op de bon’ zijn te bezoeken vanaf 21 april (onder voorbehoud). De expositie is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam.
Reserveren is noodzakelijk vanwege de corona-maatregelen.

Noa, Djedi (op laptop-scherm), Femke en Liselotte met hun ontwerpen

Foto’s Floris van Bergen: mede-student Julie Giesbers in ontwerp van Djedi Fresco, geïnspireerd op thema ‘mode van toen’; mede-student Isa van Lent in ontwerp van Noa Nacken, thema ‘improviseren’; model Rosalie van Druenen in ontwerp ‘feestrok’ van student Liselotte van Druenen; Femke Bouwens in haar spencerjurk, thema ‘hergebruik’. Groepsfoto: Heleen Verhelst.