Nieuwe voorzitter voor stichting Beschermers

De stichting Beschermers van Nationaal Monument Kamp Vught heeft een nieuwe voorzitter. Dit werd bekend gemaakt tijdens de Beschermerslezing op 20 januari. Yvonne van Rooy is de opvolger van Rob Almering. “Geweldig om mij in deze rol in te mogen zetten voor Nationaal Monument Kamp Vught”, zegt Yvonne van Rooy over haar benoeming. Met de functies die zij heeft vervuld in de politiek, het bedrijfsleven, het onderwijs, de ziekenhuiszorg en de Brabantse samenleving beschikt Yvonne van Rooy over een breed netwerk.
De nieuwe voorzitter is al jarenlang betrokken bij NM Kamp Vught. “Als lid van het curatorium van de stichting, een comité van aanbeveling, was ik vaak aanwezig bij de Beschermerslezing en heb ik vaak meegedacht over de sprekers die hiervoor zijn uitgenodigd. Met de stichting willen we Nationaal Monument Kamp Vught onder de aandacht brengen bij bedrijven en individuele personen, die we proberen te enthousiasmeren en stimuleren tot financiële bijdragen aan Kamp Vught.”

Yvonne van Rooy benadrukt in die ontmoetingen het belang van het herinneringscentrum. “Iedereen, jong en oud, kan hier beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Nationaal Monument Kamp Vught maakt dat elke bezoeker op een heel mooie manier duidelijk. Om dit te blijven doen hebben, hebben we aan de subsidies niet genoeg. Het is niet eenvoudig om daarvoor op de markt van veel goede doelen een eigen plek te behouden.”
Na haar afscheid in 2018 als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vervult Van Rooy (1951) geen hoofdfuncties meer. Ze blijft actief in verschillende toezichthoudende functies, onder meer als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Philips Electronics Nederland. Eerder was zij in verschillende geledingen van de maatschappij werkzaam. Als CDA-politicus was Van Rooy staatssecretaris van Economische Zaken en lid van het Europees Parlement. Daarna was zij voorzitter van het College van Bestuur bij twee universiteiten, achtereenvolgens in Tilburg en Utrecht.

Rob Almering treedt terug

Rob Almering trad in september 2012 aan als voorzitter van de stichting Beschermers. ”In die periode zijn we erin geslaagd met onze bijdragen verder te komen dan het sluitend maken van de begroting. Dankzij de inbreng van onze Beschermers hebben we ook geld kunnen aanwenden voor speciale projecten, zoals de expositie met oorlogsfotograaf Marielle van Uitert en die over Roosje Glaser. Ook hebben we voor onze jaarlijkse Beschermerslezingen steeds interessante mensen kunnen strikken als Frans Timmermans, Frits Bolkestein, James Kennedy en Paul Scheffer”, blikt Almering terug op zijn voorzitterschap.
Sinds vorig jaar is Rob Almering voorzitter van hockeyclub HC ’s-Hertogenbosch, een van de grootste sportverenigingen in Nederland. “Ik heb verschillende bestuurs- en adviesfuncties die tijd vergen. Dit is een mooi moment om terug te treden. Ik begon als voorzitter in een financieel lastige tijd en dan geeft het voldoening dat we in het Nederlandse subsidielandschap met onze Beschermers al die jaren een positieve financiële bijdrage aan Nationaal Monument Kamp Vught hebben mogen leveren.” De stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught is in 2007 opgericht om extra inkomsten te genereren en de financiële basis van Nationaal Monument Kamp Vught te versterken.
Lees meer over de stichting Beschermers.
Foto’s: Jan van de Ven