Nieuwe voorzitter: Hans de Jong

Hans de Jong, president van Philips Nederland, wordt de nieuwe voorzitter van Nationaal Monument Kamp Vught. De Jong bezocht al jaren samen met zijn vrouw herdenkingen bij het herinneringscentrum. Hij aanvaardde het voorzitterschap vanwege het maatschappelijk belang van het museum. De Jong: “Leven in vrijheid is ons grootste goed. Herdenken en het actueel houden voor alle Nederlanders en in het bijzonder jonge generaties is van enorm belang. Nationaal Monument Kamp Vught vervult daarin een vooraanstaande rol en doet dat op indringende wijze. Ik zie er naar uit om de komende jaren daar aan te mogen bijdragen.”

Vernieuwd museum

Hans de Jong volgt Willem Louwers op, die vanaf 2011 penningmeester in de Raad van Toezicht was en in 2016 voorzitter werd. Eerder was Louwers directeur van Rabobank ’s-Hertogenbosch e.o. Onder zijn voorzitterschap professionaliseerde het Nationaal Monument Kamp Vught verder en kon eind november 2019 een geheel vernieuwd museum worden geopend door koning Willem-Alexander. Het herinneringscentrum heeft de ambitie om na deze vernieuwing nog meer bezoekers uit binnen- en buitenland te trekken. Door de corona-maatregelen en verplichte sluitingen moet deze ambitie even in de ijskast. Achter de schermen wordt intussen echter hard doorgewerkt aan nieuwe plannen voor verbetering van de buitenruimte, nieuwe wisselexposities, publicaties en digitalisering van de collectie.

Vertrouwen

Louwers: “Het is een mooi moment om afscheid te nemen en de voorzittershamer met vertrouwen te kunnen overdragen. De laatste investering van ruim € 4.000.000 om schoolgroepen beter te kunnen ontvangen en ons vernieuwde museum op een nationaal podium te kunnen presenteren, was spannend. Dankzij vele grote en kleinere giften konden we onze ambities realiseren. We zijn klaar voor de toekomst. Ons motto ‘Herdenken is nadenken’ is er een die zeer bij mij past. Zeker in deze, voor jongeren, ingewikkelde tijden met vele waarheden. Ik wens Hans de Jong, directeur Jeroen van den Eijnde, medewerkers en de ruim 120 vrijwilligers alle succes bij het uitvoeren van onze belangrijke maatschappelijke opdracht.”

Foto Hans de Jong: Arenda Oomen; foto Willem Louwers bij de opening van het vernieuwde herinneringscentrum in november 2019: foto Jules van Iperen