Nationaal Monument Kamp Vught sluit aan bij Canon van Nederland

Paul Schnabel, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nederlands Openluchtmuseum maakte op 16 oktober de veertien nieuwe Canonmusea bekend die vanaf 2019 gaan deelnemen. In het Canonnetwerk werken musea in heel Nederland samen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Door iconische topstukken van de Canon in de eigen museale context te presenteren en door prikkelende programmering en communicatie, waar ‘History in Concert’ een eerste geslaagd voorbeeld van was.

Nieuwe deelnemers vanaf 2019:

Airborne Museum Hartenstein, Archeon, De Museumfabriek, Fries Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Haags Historisch Museum, Joods Cultureel Kwartier, Limburgs Museum, Museum Dordrecht/ Hof van Nederland, Nationaal Monument Kamp Vught (foto 2e van links: Brigitte de Kok), Rijksmuseum Muiderslot, Vestingmuseum Naarden, Teylers Museum, Zeeuws Maritiem MuZEEum.

De huidige deelnemers zijn: Allard Pierson Museum, Amsterdam Museum, Beeld en Geluid, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Het Scheepvaartmuseum, Hunebedcentrum, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Museum Catharijneconvent, Museum Huis Doorn, Museum Prinsenhof Delft, Nationaal Archief, Nationaal Militair Museum, Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, Rembrandthuis, Rijksmuseum, Rijksmuseum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Spoorwegmuseum, Tropenmuseum, Universiteitsmuseum Groningen, Watersnoodmuseum.

Meer dan één verhaal

De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Elk onderwerp uit de Canon van Nederland bestaat uit meer dan één verhaal, uit meer dan één afbeelding en uit meer dan één object. Het Canonnetwerk presenteert deze veelzijdigheid van de Canon, door de selectie van verschillende topstukken die elk venster vanuit verschillende invalshoeken belichten. Het verhaal van de slavernij is bijvoorbeeld naast het verhaal van het leed van de tot slaaf gemaakten ook voor een deel het verhaal van de verrijking van Nederland in de Gouden Eeuw. Door de uitbreiding van het Canonnetwerk en daarmee de uitbreiding van de topstukken wordt het verhaal bij elk venster meer uitgebreid en de geschiedenis van ons land tastbaar.

Samenwerking

De landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is: een unieke presentatie die de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis toont. Het Canonnetwerk wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.