Museumgids barak 1B

De museumgids van barak 1B, de laatste authentieke barak van voormalig SS-concentratiekamp Vught, is nu te koop. In het rijk geïllustreerde boek zijn de teksten en veel foto’s van voorwerpen opgenomen uit de vaste expositie ‘Als muren konden spreken’.
In barak 1B worden de verhalen verbeeld van groepen mensen die sinds 1943 om uiteenlopende redenen op dit terrein verbleven: politieke gevangenen en joden tijdens de Tweede Wereldoorlog (1943-1944), Duitse burgers uit de grensstreek onmiddellijk na de bevrijding (1944-1945), van collaboratie verdachten en Rijksduitsers (1944-1949) en Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen die vanaf 1951 tot heden aan de Lunettenlaan wonen.

Grote wens

Een speciale museumgids was een grote wens van het herinneringscentrum: “We merken dat veel mensen zeer geboeid zijn door de vele verhalen die in deze authentieke kampbarak worden verteld. Maar mensen kunnen vaak niet álles lezen en bekijken en hebben de behoefte dit verhaal ook mee naar huis te nemen. Aan die behoefte komen we hiermee nu tegemoet,” aldus directeur Jeroen van den Eijnde. Voor het boek zijn nieuwe korte teksten, objectbijschriften en een literatuurlijst toegevoegd. De museumgids is door de vormgeving duidelijk gekoppeld aan uitstraling en indeling van de tentoonstelling, maar kan ook los daarvan gelezen worden.

Symbool

Barak 1B vertelt sinds november 2013 een verhaal in een gebouw, dat symbool staat voor de levens van vele tienduizenden mensen. Levens die beïnvloed werden door een gedwongen verblijf achter het prikkeldraad aan de rand van bos en hei. Veel persoonlijke verhalen worden in de barak en nu in het boek gedeeld: van Dick Woudenberg, kind van een prominente NSB’er tot voetballer Simon Tahamata, die geboren is in woonoord Lunetten.

In het kort: Museumgids barak 1B – Als muren konden spreken. 176 pagina’s, full colour, genaaid gebrocheerd met omslag. Verkoopprijs € 10,00  in onze museumwinkel en via de webwinkel (porto € 3,00 binnen Nederland, ongeacht het aantal bestellingen).
Samenstelling: Jeroen van den Eijnde, Brigitte de Kok, Henk Smeets. Expositieteksten: Ottie Thiers. Fotografie: Jan van de Ven (objecten en interieurfoto’s), diverse privécollecties en archieven. Ontwerp: Neon ontwerpers.

Bekijk hieronder het inkijkexemplaar van de ‘Museumgids barak 1B’, die op 28 maart 2015 is gepresenteerd tijdens de Vriendendag.
Beelden boven: Neon ontwerpers (omslag en tijdbalk); Jan van de Ven.