Luistertip: podcast Flot! over Marius Flothuis


Leo Smit, Henriette Bosmans, Frieda Belinfante, Mischa Hillesum en Sem Dresden: het zijn maar een paar van de Nederlandse componisten en musici die zijn vervolgd – en soms vermoord – in de Tweede Wereldoorlog. In het NPO Radio 4-programma De Ochtend van 4 (7.00 – 9.00 uur) tekent Margriet Vroomans hun levensverhalen op. Een audio-monument in 2020, het jaar waarin Nederland 75 jaar bevrijding viert

Seizoen 2 van Muziek tot Leven – Verhalen van musici in de oorlog duikt in het leven van componist Marius Flothuis (1914-2001). Flothuis maakt carrière en is op weg een bekende naam te worden in de muziekwereld, tot de oorlog uitbreekt. Hij gaat in het verzet, wordt verraden en komt in concentratiekampen terecht. Daar houdt de muziek hem mentaal overeind. In Flot! Van Concertgebouw tot concentratiekamp tekenen Margriet Vroomans en Benjamin de Bruijn het meeslepende levensverhaal op van Marius Flothuis.
De vier afleveringen zijn vanaf 13 t/m 16 oktober te beluisteren. Brigitte de Kok (medewerker collectie en presentatie) komt aan het woord op 14 oktober; in deze aflevering gaat in op de tijd dat Marius Flothuis in Kamp Vught gevangen werd gehouden.
Luister Flot! terug (4 afleveringen, elk plm. 35 minuten) via NPO Radio 4 of Spotify.
Hier vindt u ook serie 1: Muziek tot Leven: verhalen van musici in de oorlog (17 afleveringen van plm. 10 minuten elk).

Flot! is een spannend relaas over een man met een groot muzikaal talent en ijzeren principes. Hij maakt in de oorlog haast alles mee wat een mens maar kan meemaken: verzet, verraad, gevangenschap en een dodenmars. Flothuis’ vader is lid van de NSB, terwijl hij zelf in het verzet zit en onderduikers in huis heeft. Zelfs in de concentratiekampen waar hij na verraad terechtkomt, blijft hij muziek maken. Eind november 1943 komt Marius als politiek gevangene P 1252 in Kamp Vught. De volgende dag al maakt hij kennis met Piet van den Hurk en Pieter Dolk. Samen met anderen geeft hij concerten; er ontstaan vriendschappen voor het leven. Op 2 april 1944 gaat Flothuis’ compositie Sonata di camera in het kamp in première. Het is niet het enige dat hij in Vught componeert. Onder meer voor Eduard van Royen in 1944 de Aubade voor fluit solo (opus 19A) en voor Pieter Dolk de Aria voor trompet en piano (opus 18).
Eén van zijn composities draagt hij bij zich tijdens de dodenmars vanuit Sachsenhausen. Als tijdens die tocht zijn tas wordt gestolen, vraagt hij de dief alleen zijn partituren terug: muziek is zijn mentale redding. Hij overleeft de oorlog ternauwernood en is daarna nog jarenlang van grote invloed op het muziekleven in Nederland, als artistiek leider van het Concertgebouworkest in Amsterdam en hoogleraar musicologie aan de universiteit van Utrecht.
De radio- & podcastserie is tot stand gekomen in samenwerking met de Leo Smit Stichting, die kennis verzamelt en verspreidt over componisten die in de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd.