Joodse kinderen van Kamp Vught in film bijeen

In Nationaal Monument Kamp Vught is tijdelijk een bijzondere filmmontage te zien van namen en foto’s van joodse kinderen die 6 en 7 juni 1943 werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Hier werden zij op 11 juni vermoord. Van 1296 kinderen zijn slechts 210 foto’s bekend. Het herinneringscentrum is al een aantal jaren op zoek naar meer kinderfoto’s, zodat alle namen van weggevoerde kinderen naast hun naam ook een gezicht krijgen. Sinds de herdenking van 10 juni jl. heeft het museum al vier nieuwe foto’s van kinderen ontvangen. Tevens is een tekening van een kind, gemaakt door kunstenaar Leo Kok in Kamp Westerbork herkend als het meisje Frieda Keller dat vanuit Kamp Vught kwam. Het meisje werd later vermoord in Auschwitz, slechts 3 jaar.

De filmmontage beslaat in zijn geheel een uur en 20 minuten. Alle namen zijn ingesproken door Maino Remmers, o.a. verslaggever bij NOS. Bij de kinderen van wie geen foto bekend is, is een silhouet van een ‘anoniem’ kind te zien. De film is sinds 10 juni op groot scherm te zien in de hal, voorafgaand aan de vaste expositie. Nieuwe foto’s en informatie over de kinderen zijn zeer welkom bij Nationaal Monument Kamp Vught; u kunt hiervoor contact opnemen met Brigitte de Kok, medewerker collectie via Brigitte de Kok of 073 6587017.
In de toekomst willen wij de foto’s opnemen in de nieuwe vaste expositie, waarvan de opening beoogd is in oktober 2019.

Foto’s boven: beelden uit film met namen en foto’s van kinderen, weggevoerd vanuit Kamp Vught in 1943; tekening uit boek  ‘Leven en werk van Leo Kok 1923-1945’, Uitgeverij Balans 1990.

Bekijk hier een filmpje (4 min.) over de voorbereiding en montage van de film: