Oproepen voor onderzoek en informatie

Familie Frank uit Nijmegen

Jettybobbe_foto Boudewijn Otten

Jetty Bobbe, zus van Elkan

Ik ben bezig met een studie naar en boek over de Joodse familie Frank uit Nijmegen (aan wie ik verwant ben). Bij mijn naspeuringen ontdekte ik dat twee van hen enige tijd in kamp Vught verbleven. Lea Frank (geb. 22/03/1923, Nijmegen) en haar echtgenoot Elkan Bobbe (10/03/1916, ’s Gravenhage) arriveerden op 9 of 10 april 1943 in kamp Vught. Zij maakten deel uit van een groep jonge Joden die zich voorbereidden op emigratie naar het toenmalige Palestina in het zogeheten Huis van Aberson in Laag-Keppel (ook wel Oude Huis, kibboets of Jodenhuis genoemd) waar ze vaardigheden aanleerden om een bijdrage te leveren aan de opbouw van het Joodse land. Het heeft niet zo mogen zijn. Begin juli werden ze overgebracht naar Westerbork vanwaar ze zijn doorgevoerd naar Sobibor, waar ze op 9 juli het leven lieten. Van Elkan weet ik dat hij tijdens zijn verblijf in Vught was tewerkgesteld in Moerdijk.
Ik zou graag in contact komen met mensen die mij meer kunnen vertellen over Lea, Elkan, één van de andere Palestina-gangers uit Laag-Keppel of de werkers aan de Moerdijk. Alle informatie en (beeld)materiaal is welkom.  Foto: Jetty Bobbe, zus van Elkan. Boudewijn Otten.

Wie kent Joseph Beek?

Wie kent Joseph Nicolaas Beek, broer van de onderwijzer Philip Beek, over wie David Koker in ‘Dagboek, geschreven in Vught’ op 18 februari 1943 schrijft (Uitgeverij Van Oorschot, 1977). Volgens het Joods Monument is Joseph geboren in Bussum op 18 september 1921 en is hij overleden in Sobibor op 9 juli 1943. Als er overlevenden zijn die hem kennen, verneem ik graag van u. Alvast bedankt, Paul Beek.

Hanna de GrootHanna en kinderen

Wij zouden graag in contact komen met overlevenden van kamp Vught die daar van 23 april 1943 tot 24 mei 1943 Hanna de Groot-Izaaks en haar drie kinderen hebben meegemaakt. Hanna was toen 27 jaar. De kinderen: Hans Salomon 8 jaar, Arnold Salomon 6 jaar en Jeanne 4 jaar. Zij woonden in de Valkenboslaan nr. 37 in Den Haag. Vader Salomon de Groot was in oktober 1942 al weggevoerd. Hij was leider van de Pittmanschool in Den Haag. Hanna was huisvrouw. Zij hebben niet ondergedoken gezeten. Hanna en de kinderen werden vanuit kamp Vught op 24 mei 1943 naar Westerbork gevoerd en vandaar de volgende dag met de trein naar Sobibor. U ziet hen op deze foto.  Wie kan ons iets vertellen over hun verblijf in Vught? Wij danken u bij voorbaat voor uw reactie. O. Knijnenburg (070) 385 32 28.

Gezusters Holst

Ik ben op zoek naar personen die de bunker hebben overleefd, en nog herinneringen hebben aan de gezusters Holst, Lammerdina (geboren 8 november 1887 en in de bunker omgekomen op 16 januari 1944) en To. Zij heeft de bevrijding meegemaakt en is overleden in 1964. Ik heb de jaren 1939 tot 1943 om gezondheidsredenen bij hen gewoond en heb nog meegemaakt dat de dames drie joodse meisjes bij hen lieten onderduiken. Later, toen ik naar huis was, hebben zij het gepresteerd om tien joodse kinderen van 0 tot 10 jaar in huis te nemen. Waarschijnlijk zijn zij verraden en eerst naar Amsterdam vervoerd, daarna naar verschillende kampen. Mocht iemand herinneringen aan de dames hebben; ik zou het graag horen. Leen Marchetti: 06 2425 9043 of 06 4355 4696.