Niet weggooien!

Hier belichten wij een historisch voorwerp uit de collectie van Nationaal Monument Kamp Vught. In de vaste expositie kun je een deel van de voorwerpen zien; de meeste objecten bevinden zich in het depot om het materiaal in goede staat te behouden voor de toekomst.

Een klein bezit

Je ziet hier een driehoekig doosje van Mieke Steensma. Mieke hielp in de oorlog een vriendin die ondergedoken was met haar familie. In 1943 wordt ze verhoord door de Sicherheitsdienst, maar laat niets los. Vanwege Jodenbegunstiging moet ze naar Kamp Vught. In september 1944 gaat zij via kamp Ravensbruck naar andere kampen.
Tijdens een van de nachtdiensten in een Duitse fabriek, krijgt Mieke cadeautjes. Haar kampvriendin Riek Snel heeft van afvalmateriaal uit de fabriek een doosje gemaakt. Op elke zijde van het doosje staat de naam van een kamp waar Mieke gevangen werd gehouden. Haar vriendin Riek heeft de oorlog niet overleefd. Mieke wordt op 14 april 1945 bevrijd.

Actie ‘Niet Weggooien!

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Bij een verhuizing, bij de sloop van een woning of bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, films, dagboeken, documenten of voorwerpen. Heb jij documenten (dagboeken, foto’s, correspondentie etc.) afkomstig uit Kamp Vught ?

Met de actie ‘Niet Weggooien!’ willen vijftien Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD voorkomen dat materiaal uit de Tweede Wereldoorlog van particulieren en instanties uit Nederland en Nederlands-Indië verloren gaat.
Via de website kun je een schenking online aanmelden bij een museum of instelling naar keuze.
Bekijk een verhaal achter een schenking aan Nationaal Monument Kamp Vught: