Terugblik herdenking

Op zondag 2 juni was op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught de jaarlijkse openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor. Dit jaar is het exact 76 jaar geleden dat bijna 1300 joodse kinderen op transport moesten naar vernietigingskamp Sobibor, waar zij vrijwel allen direct bij aankomst werden vermoord.
Deze gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht bij het kindergedenkteken. Op dit monument zijn de namen verwerkt van de weggevoerde kinderen met hun naam en leeftijd.

Bekijk de fotoserie (met dank aan Jan van de Ven).

Hieronder kunt u de toespraken lezen (PDF):
Welkomstwoord door Jeroen van den Eijnde, directeur NM Kamp Vught
Toespraak door Christine Gispen-de Wied, voorzitter Stichting Sobibor
Toespraak door Zoni Weisz, Holocaust-overlevende en vertegenwoordiger van de Sinti- en Roma-gemeenschap
Overdenking en kaddisj (gebed voor de doden) door opperrabbijn Binyomin Jacobs
– Lees hier de toespraak van Mookie Saluna, kinderstaatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Jikke van der Velde (sopraan) en Sofie de Klerk (accordeon) verzorgden de muzikale intermezzi.
Yolanda van Straten, lid Raad van Toezicht NM Kamp Vught, las de proclamatie voor waarmee de kindertransporten bekend werden gemaakt.
Scholieren van De Schalm deden onderzoek naar de geschiedenis en achtergrond van enkele kinderen van toen. Enkele verhalen en wensen werden voorgelezen bij het kindermonument.
De tekeningen zijn tijdelijk te zien in het herinneringscentrum.

Bekijk het NOS Jeugdjournaal (3 min).

Bekijk via dit artikel een interview met Zoni Weisz n.a.v. de herdenking van het ‘zigeunerstransport’ in Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Nieuwsuur 19/5/2019).
Bekijk de foto’s en filmpjes van de herdenking in 2018.
Foto’s boven: Jan van de Ven