Herdenking kindertransporten 2017

Bekijk de fotoserie van de herdenking (foto’s Jan van de Ven).
Bekijk de impressie (13 min.):

Op zondag 11 juni was op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught een openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor. Voorafgaand aan de herdenking lazen kinderen van de Vughtse basisschool De Schalm (groep 7) namen van weggevoerde kinderen voor langs de route naar het kindermonument.

Na een welkomstwoord door Jeroen van den Eijnde (directeur Nationaal Monument Kamp Vught) volgde een toespraak van Maarten Eddes (voorzitter Stichting Sobibor). Bijzonder was dit jaar de bijdrage van journalist Hanneke Groenteman. Scholieren van het Selectiekoor van het Maurick College uit Vught studeerden voor de herdenking enkele nummers (o.l.v. muziekdocent en dirigent Coen Swinkels).  Hierna las oud-presentator Donald de Marcas de proclamatie van de Joodse kampleiding voor, waarmee het transport van de Joodse kinderen bekend werd gemaakt. Opperrabbijn Binyomin Jacobs hield een overdenking en zei kaddisj, het gebed voor de doden.

De kinderen van De Schalm deden onderzoek naar de geschiedenis en achtergrond van enkele kinderen van de transporten. Onderdeel hiervan was het bedenken van een wens voor de overleden kinderen met als vraag “wat denk je dat het kind zélf graag had willen worden?” Enkele verhalen en wensen werden voorgelezen bij het kindermonument. Zij lieten ook 74 ballonnen op, een voor elk jaar dat verstreken is sinds de transporten in 1943.
Enkele vertegenwoordigers van betrokken organisaties legden een bloemstuk. Hierna zetten de kinderen van De Schalm een potje met vergeet-me-nietjes met een wens bij het monument. Met het neerzetten van de bloempotjes werd het defilé geopend voor bezoekers.

Precies 74 jaar geleden werden op 6 en 7 juni 1943 bijna 1300 Joodse kinderen, meestal begeleid door slechts één van de ouders vanuit Vught via Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd en daar meteen vermoord. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht bij het kindergedenkteken. Op dit monument zijn de namen verwerkt van bijna 1300 weggevoerde kinderen met hun naam en leeftijd; voor veel bezoekers is het monument een van de meest indrukwekkende plekken in het herinneringscentrum.

Het lespakket ‘Joodse kinderen in kamp Vught’ van Stichting Sobibor is verlaagd in prijs: scholen kunnen het pakket bestellen voor slechts € 22,00, tevens te koop in de museumwinkel.

Foto’s boven: Jan van de Ven