Terugblik herdenking

Hierboven ziet u een impressie van de herdenking bij het Sachsenhausen-monument in Vught op 4 september (foto’s: Jan van de Ven).
Lees hier de toespraak van Piet Hein Donner, oud-minister, minister van staat en president van de Oorlogsgravenstichting bij de herdenking.

In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3.000 gevangenen vanuit Kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Dit was een van de laatste grootste transporten vanuit het vlak na Dolle Dinsdag in grote haast ontruimde Kamp Vught. Ruim de helft van de weggevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven. Elk jaar wordt bij deze transporten stilgestaan met een openbare herdenking bij het Sachsenhausen-monument in Vught, georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS), de Gemeente Vught en Basisschool De Springplank.

Met dank aan mevrouw Riekje Nieuwstraten, het Vughtse Sint Catharinagilde, het Rode Kruis, het OTC Genie, BS De Springplank, Gemeente Vught en het COVVS.