Herdenking bij Sachsenhausen-monument

Op 5 en 6 september 1944 vond het laatste transport van gevangenen van concentratiekamp Vught naar KZ Sachsenhausen plaats. Omstreeks deze data vindt daarom ieder jaar de herdenking van de slachtoffers van KZ Sachsenhausen in de gemeente Vught plaats.
Het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) nodigt belangstellenden uit om de Sachsenhausen-herdenking in Vught, dit jaar op vrijdag 7 september bij te wonen.
De herdenking wordt wederom georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Basisschool de Springplank uit Vught en het COVVS. De Gemeente Vught faciliteert de herdenking. De herdenking bestaat uit een ochtend- en een middaggedeelte.

Hans Blom

Een stille tocht begint om 11.45 uur vanaf het Raadhuis naar het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark; de herdenking begint hier om 12.15 uur.
Na een welkomstwoord door ceremoniemeester Riekje Nieuwstraten en een introductie door wethouder Peter Pennings houdt Hans Blom, historicus, voormalig directeur van het NIOD en lid van het curatorium van NM Kamp Vught (foto), een toespraak.

Hierna volgt een muzikaal intermezzo van Etienne Revesz (viool) en Márgit-Marees Revesz (cello) van het Revesz Trio. en een bijdrage van leerlingen van Basisschool De Springplank, die het monument heeft geadopteerd. Na een stille tocht vanaf het Raadhuis is er  twee minuten stilte en kranslegging bij het Sachsenhausen-monument. Hierna kunnen aanwezigen bloemen leggen bij het monument. Om plm. 13.00 uur eindigt de herdenking.
Hierna wordt een plaquette onthuld in het kader van het ‘Daffodil-‘project; in Vught worden alle kinderen herdacht die tijdens de bezetting zijn weggevoerd vanuit de gemeente. In de vorm van een hart werden in 2017 in totaal 2142 narcissen geplant: één voor elk vanuit Vught gedeporteerd en vermoord kind. Burgemeester Van de Mortel plantte in 2017 de eerste narcissen in het Reeburgpark. Lees meer over het internationale Daffodil-project.

Documentaire ‘De prijs van overleven’

Vanaf 14.00 uur kunt u deelnemen aan het middagprogramma in Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600 te Vught. Het programma bestaat uit een lunch in het museumcafé (reserveren niet meer mogelijk) en de vertoning van de documentaire ‘De prijs van overleven’ van Louis van Gasteren. Zijn film werd in 2003 bekroond met een Gouden Kalf.
Dik de Boef, voorzitter van het COVVS vertelt over de ontwikkelingen in en rond de Gedenkstätte Sachsenhausen.

Het herinneringscentrum is geopend tot 17.00 uur. Voor de film kunt u nog reserveren via info@nmkampvught.nl

Vertrek stille tocht: Raadhuis Vught, Secretaris van Rooijstraat 1, 5261 EP Vught (073 658 0680)
Middagprogramma: NM Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught (073 656 6764)

Foto herdenking 2016: Gerard Monté