Herdenking 4 mei 2016

Bekijk hier een foto-impressie van Gerlo Beernink.

Op het buitenterrein van het herinneringscentrum is jaarlijks vanaf 14.00 uur een openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde was dit jaar het woord aan oud-gevangenen Selly en Judy Waagenaar. De tweelingzussen werden vanwege hun joodse afkomst opgepakt en vertellen hun persoonlijke verhaal en de betekenis om op 4 mei in Vught te zijn. In januari 1943 werden zij als 15-jarige meisjes naar kamp Vught gedeporteerd.
Lees hun toespraak.
Hierna droeg Marjolein Werkman het gedicht Vogels voor; zij is een van de winnaars van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.U vindt het gedicht onderaan dit artikel.
De muziek werd verzorgd door Leoni Jansen, begeleid door Sakhile Nkosi op basgitaar. Zij brachten tijdens de herdenking vier speciaal gekozen nummers ten gehore die aansluiten bij de herdenking. Leoni schreef eerder het boek en de theatervoorstelling ‘Geheim’ over haar vader, die als enige Nederlander in het Afrikakorps diende.
Hierna hield militair historicus Christ Klep een toespraak. Hij specialiseerde zich tijdens zijn werk voor het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en promoveerde in 2009 op het onderwerp van de vredesmissies. 
De stille stoet werd voorafgegaan door tamboers van het Vughtse Gilde Sint Catharina. Na twee minuten stilte legden vertegenwoordigers van oud-gevangenen, nabestaanden en betrokken organisaties een krans. Hierna volgden ambassadeurs en afgevaardigden van verschillende landen en overheden. Daarna werden bezoekers uitgenodigd voor het defilé, waarbij men bloemen bij de asputten kon leggen.

Voor een goed verloop van 4 mei 2016 willen wij speciaal bedanken: het Rode Kruis, conferentieoord Landgoed Huize Bergen, de Politie Oost-Brabant, de Penitentiaire Inrichtingen Vught en de Koninklijke Landmacht.

Bekijk hier de filmpjes van 4 mei 2015.
Tot slot, de tekst van het gedicht ‘Vogels’ van Marjolein Werkman:

Vrije vogels vliegen weg
Hun vleugels dragen zware lasten
Door regen en door wind
Om het zuiden te bereiken
En toch keren zij terug
Altijd weer
Denkend aan hun oude thuis
Terug naar het verleden
Nesten bouwen
Verder met het leven
Omdat het wel moet
Om niet neer te storten
In het duizelingwekkende niets
En altijd keren zij terug
denkend aan hun oude thuis
twee minuten
Terug naar het verleden