Fietstocht door oorlogsgeschiedenis

Muurschildering Jan Vaessen

Op donderdag 5 september is er vanaf 14.00 uur een speciale fietstocht langs plaatsen in Vught, die leidt langs plekken die een relatie hebben met Kamp Vught en/of de oorlog in Vught. Onder begeleiding van twee rondleiders van Nationaal Monument Kamp Vught passeert u tal van zichtbare herinneringen aan de oorlog. De tocht duurt inclusief stops 2,5 uur en eindigt in het centrum van Vught. Bijzonder is het bezoek aan een voormalig schuilkelder.

Vanuit de Lunettenlaan passeert u een van de spoordelen, die in november 2016 geplaatst zijn als reconstructie van de kampspoorlijn. In het centrum van Vught bezoekt u onder meer enkele graven van gesneuvelde militairen, het Indië-monument en de Lambertustoren (gewoonlijk niet geopend). De kelder van slagerij Van Leusden (nu Boers opticien) diende in de oorlog als schuilkelder; hier zijn nog muurschilderingen te zien uit deze periode (zie foto).

Deelname: € 7,50 inclusief vooraf koffie/thee; minimaal 3 en maximaal 15 deelnemers (excl. entree NM Kamp Vught). Reserveren is noodzakelijk via 073-656 67 64 of info@nmkampvught.nl. De start is bij Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600; hier kunt u op de dag zelf uw kaartje afrekenen (pinnen is mogelijk).

De fietstocht wordt mede begeleid door rondleider Liesbeth Sidler, die als kind in de schuilkelder van slager Van Leusden een veilige plek vond (Lokale TV Vught, 12 minuten):

Foto muurschildering: Jan van de Ven