Expositie ‘Vrouwen in verzet’

Hannie Schaft en de zusjes Truus en Freddie Oversteegen behoren tot de bekendste verzetsheldinnen van Nederland.  Ze zijn pubers als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en raken al snel overtuigd dat zij moeten vechten voor waar zij in geloven: solidariteit en gelijkheid. Vanaf 24 maart zijn de verhalen van deze vrouwen te zien in de expositie ‘Vrouwen in verzet: Hannie, Truus en Freddie’. Deze expositie is ontwikkeld door Museum Haarlem en wordt voor Nationaal Monument Kamp Vught uitgebreid met meer beelden en verhalen. Uit onderzoek blijkt dat de ouders van Hannie gevangenen waren in Kamp Vught.

Hannie Schaft is bij een groot publiek bekend als ‘het meisje met het rode haar’. Hannie pleegde samen met haar vriendinnen verzet; ze wordt vlak voor het einde van de oorlog opgepakt en door de bezetter gefusilleerd. Truus en Freddie Oversteegen hebben het geluk de oorlog te overleven. De belevenissen van Hannie en haar vriendinnen staan in de expositie centraal. De aanleiding voor deze expositie was de publicatie van het boek ‘Hannie’ van Peter Hammann. Hij rekent af met de mythes die vooral door de film ‘Het meisje met het rode haar’ rondom Hannie zijn ontstaan. Hij ontdekte ook dat de ouders van Hannie gevangenen waren in Kamp Vught. Ze werden opgepakt en naar Vught afgevoerd als ‘gijzelaars’. De Duitse bezetter wilde zo bereiken dat Hannie zich zou aangeven. Na twee maanden worden haar ouders vrijgelaten.

Keuzes

De wereld van de jonge Hannie (19),Truus (16) en Freddie (14) verandert vanaf de bezetting in mei 1940. De meisjes moeten al vroeg hun toekomstdromen loslaten en volwassen keuzes maken. Ze besluiten te strijden voor hun idealen en gaan met groot gevaar voor eigen leven in verzet. Het verhaal wordt verteld door de ogen van Hannie, wat de expositie extra toegankelijk maakt. Ook de uitvergrote tekeningen van Eric Coolen dragen hieraan bij. Te zien zijn onder andere Hannies pistool en bril, haar sieraden, tasje en kindertekeningen. Ook het holster van het pistool van Truus en de onderscheiding die zij en Freddie in 2014 van premier Rutte ontvingen, zijn in de expositie te zien.

Foto’s boven: de bekende bril van Hannie Schaft; een beeld uit de expositie van illustrator Eric Coolen; Truus Oversteegen brengt een kist met wapens weg over het Noordzeekanaal (foto’s Verzetsmuseum Amsterdam)

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij