Expositie ‘Palet van verzet’

Selma van der Perre opende de expositie

De tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta is sinds 15 december te zien in het kader van het Jaar van Verzet. In Palet van Verzet, gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs, worden veertien vrouwen geportretteerd. Vier van hen zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Van der Perre (lid Westerweelgroep, foto voorpagina), Joke Folmer (helper van piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met haar vader piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (leidt met echtgenoot een knokploeg). Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft) overleed in september 2018 (foto’s: Chris van Houts).

De vertellingen van negen moedige vrouwen van na de Tweede Wereldoorlog onder wie Hedy d’Ancona (feministisch politicus), Shirin Musa (oprichter Femmes for Freedom), Iris Kenmil (kunstenares), Liesbeth Zegveld (advocaat) en Marielle van Uitert (oorlogsfotograaf) zijn tevens opgenomen in de expositie, naast persoonlijke voorwerpen, een schilderij en foto’s van een aantal vrouwen.

Het bijbehorende boek Palet van Verzet: moedige vrouwen toen en nu (€ 20,00, Uitgeverij Boom) van Simone Jacobs is te koop in onze museumwinkel. De expositie is bij ons te zien t/m februari. Het museum is gesloten van 7 t/m 31 januari.
Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door het vfonds, de Stichting Maatschappij tot Nut der Israeliëten en Stichting Elise Mathilde Fonds.
Foto’s boven: Chris van Houts; Jan van de Ven (Selma)
Beluister een interview met Selma van der Perre bij ‘Met het oog op morgen’ (Radio 1, 15/12/2018).