Expositie ‘Palet van verzet: moedige vrouwen toen en nu’

Op 5 oktober 2018 opent de tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta in het Nationaal Onderduikmuseum Aalten. Palet van Verzet maakt onderdeel uit van de Aaltense expositie over De Vrouw als Spil van het Verzet. Deze activiteiten vinden plaats in het kader van 2018, Jaar van Verzet. Vanaf 15 december is de tentoonstelling te zien in NM Kamp Vught.

In Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu, gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs, worden veertien vrouwen geportretteerd. Vijf van hen zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Velleman (lid Westerweelgroep), Joke Folmer (helper van piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met vader Martin piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (echtgenoot Philip de Leeuw is hoofd van een knokploeg in Bilthoven) en Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft). Deze vijf verzetsvrouwen maken integraal onderdeel uit van de Aaltense expositie.

De vertellingen van negen moedige vrouwen van na de Tweede Wereldoorlog onder wie Hedy d’Ancona (feministisch politicus), Shirin Musa (oprichter Femmes for Freedom), Iris Kenmil (kunstenares) en Marielle van Uitert (oorlogsfotograaf) worden in het museumcafé van het Onderduikmuseum gepresenteerd.
De reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu is mede mogelijk gemaakt door het vfonds, de Stichting Maatschappij tot Nut der Israeliëten en crowdfunding van Stichting Aletta.

Op 28 maart 2019, in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland, zal de expositie te zien zijn in de Bibliotheek Rotterdam.

Het bijbehorende boek Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu (€ 20,00) is na de opening van de expositie in Aalten ook te koop in onze museumwinkel.

De expositie is bij ons te zien t/m februari; in 2019 is NM Kamp Vught gesloten van 6 t/m 31 januari i.v.m. onderhoud.