Expositie in Vughts Museum

 

In de monumentale voormalig Petruskerk, nu DePetrus (Heuvel 2 in Vught) is de tentoonstelling ‘De laatste oorlogsmaanden in Vught’ te zien, die is ontwikkeld door het Vughts Museum.
Op 26 en 27 oktober 1944 werd de gemeente door Schotse troepen werden bevrijd. De tentoonstelling besteedt aandacht aan de periode vanaf Dolle Dinsdag tot en met de bevrijding. Middels van voorwerpen, foto´s en animaties wordt deze bewogen geschiedenis zichtbaar gemaakt.

Bij de opening van de expositie verscheen het boek ‘De laatste oorlogsmaanden’ van de hand van Wieke Schrover en Henk Smeets. Het  boek is gebaseerd op dagboeken van Vughtenaren uit de Tweede Wereldoorlog, aangevuld met informatie uit de Kriegstagebücher van het Duitse leger, de corpsgeschiedenissen van Schotse legeronderdelen en overige literatuur. Die dagboeken laten zien wat Vughtenaren meemaakten, wisten of vaak ook niet wisten over wat hen op dat moment overkwam. Het beschrijft de angsten en gevaren van dat moment. De dagboekschrijvers waren zich ervan bewust dat ze unieke gebeurtenissen meemaakten. Velen begonnen te schrijven om hun herinneringen voor hun kinderen vast te leggen. Soms was de geboorte van een kind reden om zijn eerste levensmaanden te beschrijven, soms werd geschreven om op dat moment onbereikbare ouders te vertellen wat hun kinderen doormaakten en in een enkel geval werd verslag gedaan hoe een ondergedoken kind het had gered. Dat maakt deze publicatie tot een bijzonder oorlogsverhaal. Het boek wordt uitgegeven door Bruna Vught (€22,95; Marktveldpassage 7 en Moleneindplein 35).

De tentoonstelling en het boek maken deel uit van een gezamenlijk project van Stichting Erfgoed Vught, het Vughts Museum en Nationaal Monument Kamp Vught. Het project valt onder het gemeentelijke programma Vught Viert Vrijheid.
DePetrus is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur. Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.
De toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage voor het Vughts Museum wordt op prijs gesteld.