‘Dansen met de vijand’ in Synagoge Groningen

Vanaf 13 maart t/m 6 mei is de expositie te zien in de Synagoge, Folkingestraat 60 in Groningen.

‘Dansen met de vijand’ is het levensverhaal van Roosje Glaser (1914-2000). Haar leven wordt gekenmerkt door één grote passie: dans. Roosje is een vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Ondanks de anti-Joodse maatregelen weet Roosje haar leven en haar befaamde dansschool lang overeind te houden. Uiteindelijk belandt ook zij in de kampen Vught, Westerbork en Auschwitz. Haar leven krijgt een bijna ongelooflijke wending, wanneer zij in de kampen weer gaat dansen. In deze expositie beleeft de bezoeker haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen, dankzij de vele foto’s en films die zij zelf voor en na de oorlog maakte. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden met haar te zien waarin zij dansles geeft en uitstapjes maakt.
All texts in the exhibition are in Dutch and English. 

Vrouwencabaret

De Joodse danslerares werd van februari t/m september 1943 in kamp Vught gevangen gehouden. Door relaties aan te knopen met Nederlandse kampbewaaksters, schopt Roosje het hier tot barakleidster en sportlerares. In mei 1943 maakt ze teksten voor een vrouwencabaret dat in alle barakken optreedt. Ze werkt in het naaiatelier van het kamp. De SS kiest haar uit om de atelierkleding te showen voor clientèle en kampleiding. Een citaat uit haar dagboek: “Drie Nederlandse bewaaksters herkennen mij van de Bossche dansschool. Ik win hun vertrouwen en krijg het voor elkaar dat het appèl nog maar een kwartier duurt. Als sportlerares heb ik toestemming om met de vrouwen langs het mannenkamp te wandelen: dé kans om snel een briefje of pakje over de draad te gooien.”

Een expositie, boek én theatervoorstelling over een oud-gevangene van kamp Vught is nog niet eerder gelijktijdig gerealiseerd. Im maart verscheen het boek ‘Dansen met de vijand. Het oorlogsgeheim van tante Roosje’ van Paul Glaser bij Uitgeverij Cargo. De gelijknamige voorstelling van Janke Dekker Producties kreeg lovende recensies in onder meer de Volkskrant en het NRC (info en speeldata 2018). De tentoonstelling is mogelijk dankzij bijdragen van het vfonds, de stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de stichting Bernardus Hartogensis en de Gemeente Vught. Foto’s expositie: Jasper van Goor.

* Bezoek de website die auteur Paul Glaser maakte over zijn tante Roosje: met veel beeldmateriaal en achtergrondinformatie.
Lees ook het artikel van Paul Glaser op onze site. Hij verzorgt binnen en buiten Nederland vele lezingen. Wilt u weten of Paul Glaser bij u in de buurt een lezing houdt? U kunt dan een mail sturen naar tante-roosje@online.nl