Expositie ‘Dansen met de vijand’ in Duitsland

De Nederlands/Duitse versie van onze expositie ‘Dansen met de vijand’ is nog vanaf 1 t/m 14 december te zien in de Gedenkstätte Esterwegen, Hinterm Busch 1 26897 Esterwegen (Nedersaksen, Duitsland).

De expositie ‘Die Tänzerin von Auschwitz: die Geschichte einer unbeugsamen Frau’ verbeeldt het bijzondere levensverhaal van Roosje Glaser (1914-2000). Een verhaal dat nooit bekend zou zijn geworden als het niet was opgeschreven door haar neef Paul Glaser (1947) in het gelijknamige boek. Tijdens een excursie naar Auschwitz ziet hij in een vitrine een koffer met daarop zijn eigen achternaam. Uiteindelijk zorgt deze gebeurtenis ervoor dat hij een boek besluit te schrijven over zijn tante Roosje en zijn geheime familiegeschiedenis. In Dansen met de vijand kruipt u in de huid van Rosa Glaser en beleeft u haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen.
De oorspronkelijk door Nationaal Monument Kamp Vught ontwikkelde expositie is aangepast naar een reizende vorm, op basis van dezelfde inhoud, vormgeving en beeldmateriaal
Na de Openbare Bibliotheek in Den Haag, het Verzetsmuseum Amsterdam, de Synagoge in Groningen en de Museumfabriek in Enschede was het verhaal van Roosje te zien in Osnabrück, Magdeburg en nu in Esterwegen.

Tot december is de gedenkplaats gesloten. Bekijk eerst de website i.v.m. mogelijke sluiting vanwege corona-maatregelen!

Theater

Theatergroep BLUV speelde de voorstelling Oorlogstuig  in meerdere theaters (foto: Sanne Maas als Roosje). Op 29 en 30  april en 1 mei 2021 is de voorstelling bij ons te zien (onder voorbehoud).

Het boek van Paul Glaser is te koop in onze museumwinkel en de webwinkel.

Bekijk een impressie van de expositie (4 min.):

Bekijk een interview met auteur Paul Glaser (5 min.):