Expositie ‘Dansen met de vijand’ in Duitsland

De Nederlands/Duitse versie van onze expositie ‘Dansen met de vijand’ is t/m 25 augustus 2019 te zien in de Kirchengemeinde St. Katharinen, An der Katharinenkirche 8, 49074 in Osnabrück, Duitsland.

De expositie ‘Die Tänzerin von Auschwitz’ verbeeldt het bijzondere levensverhaal van Roosje Glaser (1914-2000). Een verhaal dat nooit bekend zou zijn geworden als het niet was opgeschreven door haar neef Paul Glaser (1947) in het gelijknamige boek. Tijdens een excursie naar Auschwitz ziet hij in een vitrine een koffer met daarop zijn eigen achternaam. Uiteindelijk zorgt deze gebeurtenis ervoor dat hij een boek besluit te schrijven over zijn tante Roosje en zijn geheime familiegeschiedenis. In Dansen met de vijand kruipt u in de huid van Rosa Glaser en beleeft u haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen.
De oorspronkelijk door Nationaal Monument Kamp Vught ontwikkelde expositie is aangepast naar een reizende vorm, op basis van dezelfde inhoud, vormgeving en beeldmateriaal
Na de Openbare Bibliotheek in Den Haag, het Verzetsmuseum Amsterdam, de Synagoge in Groningen en de Museumfabriek in Enschede is het verhaal van Roosje nu voor het eerst te zien in Duitsland. Bekijk hier het programma in Osnabrück.

Theater

Theatergroep BLUV speelt de voorstelling ‘Oorlogstuig’ t/m september 2019 in meerdere theaters (foto: Sanne Maas als Roosje).
In april 2020 is de voorstelling in ons herinneringscentrum te zien (data worden nog bekend).

 

Bekijk een impressie van de expositie (4 min.):

Bekijk een interview met auteur Paul Glaser (5 min.):