Concert Cantare

N.B. Er is nog een beperkt aantal plaatsen (update 25/3/2019).

Op zondagmiddag 31 maart verzorgt Vughtse Zang Vereniging Cantare een speciaal concert in de voormalige kerk DePetrus. Het concert is een initiatief van vrijwilligers die middelen werven voor de uitbreiding van het herinneringscentrum met de doorlopende actie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’.

Cantare heeft speciaal voor deze dag een nieuw repertoire. Voor het eerst zingt het koor liedjes van ‘Pooh en Piglet’, de bijnamen van de verzetsvrouwen Hetty Voûte en Gisela Söhnlein die gevangen waren in Kamp Vught. Om het moreel in de vrouwenbarak hoog te houden, maakten zij tijdens hun gevangenschap teksten over het kampleven op de melodie van bestaande Nederlandse liedjes. Ze zongen deze liedjes in de barak en op weg in een goederentrein naar het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Na de oorlog bundelden zij de liedjes in het boekje ‘Hoor de vrouwen zingen’, de titel van het concert.
Tevens zingt het koor liederen over oorlog en vrede. Dit alles onder leiding van dirigent Chris Wilthagen met medewerking van bariton Kees van Hees en Bas (piano, 13 jaar) en Gijs Wagemakers (zang, 11 jaar).

Op de melodie van ‘Toen onze mop een mopje was’ zong het duo Pooh en Piglet bijvoorbeeld over de knijpkat (met de hand aangedreven zaklamp) die in het kamp gemaakt werden:
Hoe onze kat een knijpkat werd
was aardig om te zien
Hij kneep de kat in ’t donker
En schreeuwde bovendien.
Miauw, miauw, miauw, miauw,
Wat is dat huisje nauw.
Miauw, miauw, miauw, miauw,
Wat is dat huisje nauw (…)

De entree komt (minus onkosten) geheel ten goede aan de vrijwilligersactie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’ voor de vernieuwing van het museum.
Zondag 31 maart
Locatie
: De Petrus, Heuvel 2 in Vught
Aanvang: 14.00 uur tot 16.15 (incl. pauze); zaal open vanaf 13.30 uur.
Entree: € 12,50 – bestel uw kaartje via de webwinkel (iDeal), tevens te koop via de balie van het museum en Bruna Marktveld in Vught.
Met dank aan DePetrus, Optoon, Jan Hamers en De Gouden Ton Vught.

Foto: kunstenaar Marius de Leeuw maakte het glas-in-loodraam ‘Hoor de vrouwen zingen’ voor de toenmalige Petruskerk in 1996, ter herinnering aan de slachtoffers van het ‘bunkerdrama’ dat in Kamp Vught plaats vond. Onderin het raam buigen vrouwen zich over een liggende vrouw. Boven hun hoofden vliegen duiven. In het midden ontspruit een gestileerde roos te midden van prikkeldraad (foto Jan van de Ven).